14.06.2019

Sonberk v zajetí žluté. Není to řepka, ale hořčice

Za posledních pár dnů je to nejčastější otázka, kterou od hostů ve vinařství dostáváme, jen má různé podoby: Co je to žluté, co vám tady kvete? Proč tady sejete řepku? K čemu je to dobré?

Nebojte, nerozhodli jsme se bojovat o žádné zemědělské dotace a ne, není to řepka. Drobné žluté květy, které jsou od budovy vinařství vidět minimálně ve dvou pásech, patří hořčici. Používáme ji jako zelené hnojení pro část pozemku, který se chystá na vysázení nového vinice. „Na pozemcích je vysetá směs, jejíž složení navrhoval profesor Pavloušek z Mendelovy univerzity. Je v ní právě hořčice bílá, která teď žlutě kvete, bíle kvetoucí pohanka obecná a fialová peluška jarní. Kromě toho obsahuje i vičenec ligrus, ten ale zatím nekvete,“ přibližuje náš vinohradník Roman Slouk, který směs sám vybral podle toho, co přesně půda potřebuje. „Účelem jejího vysetí je, aby vytvořila hmotu pro zelené hnojení. Přeruší se tím vliv starého vinohradu na půdu, která se díky rostoucí směsi prokoření,“ doplňuje.

„Po odkvetení porost zmulčujeme a zadiskujeme, pak dojde na hloubkové prokypření půdy a nakonec rozmeteme na volných plochách chlévský hnůj, usmykujeme a v listopadu budeme sázet novou vinici,“ popisuje celý proces Roman.

Začal už loni na konci podzimu, kdy jsme z půdy vytrhaly keře Sauvignonu a Chardonnay, které se sázely ještě za socialismu. Jejich zdravotní stav už nebyl dobrý. V nové vinici je nahradí Muškát moravský a Pálava, dvě u nás tolik populární odrůdy.

Další aktuality
25.11.2022

Magnum večeře s Atelierem na Sonberku

V sobotu 10. prosince zveme od 18:00 na adventní menu šéfkuchaře Pavla Kováře v párování se sonberskými víny z lahví velikosti magnum a překvapeními z archivu.
Číst více
25.11.2022

Letní koncerty 2023 na Sonberku

Ve spolupráci s projektem Hudba na vinicích nabídneme od července do září již 4. společný ročník večerních open air koncertů. Srdečně zveme!
Číst více
08.11.2022

Uvádíme mladý Muškát moravský 2022

Jediné mladé víno ze Sonberku, tradičně ultra-suché. Letos poprvé pod šroubovacím uzávěrem, ze tří různě starých částí vinohradu.
Číst více
13.10.2022

Jak se dělá bistro v Brně

V novém dílu podcastu Mezi řádky si povídáme s Milanem Bukovským, zakladatelem a majitelem oblíbeného brněnského bistra a cocktailového baru Atelier.
Číst více
11.10.2022

Sonberská Pálava opět vysoko na bedně

V suché, sladké i slámové verzi - Prague Wine Trophy ocenila sonberské Pálavy i botrytický Tramín.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail