01.04.2019

Otevřeli jsme sezónu s novým Sauvignonem

Už několik let je to tradice a zaběhnutý režim: K začátku listopadu lahvujeme Muškát moravský, jediné mladé sonberské víno, a pak jde na řadu Sauvignon – víno z řady Stříbrný Sonberk, které je tak oblíbené, že třeba loni se vyprodalo asi za půl roku. Proč jde do lahví tak brzy a čím je tak lákavé?

„Je to víno dělané s primární aromatikou, proto je lepší, když je v láhvi co nejdřív. Sauvignon je aromatická odrůda, podobně jako Muškát moravský nebo Tramín, navíc je to lehké a velmi dobře pitelné víno,“ vysvětluje náš sklepmistr Olda Drápal, který má pro tohle víno zajímavé přirovnání. Občas o něm mluví jako o gigolovi. „Je tak trochu nafintěné, ale to neznamená, že nemá charakter, ten mají i gigolové,“ směje se Olda, který to s ním ve sklepě nemá jednoduché.

Aby v Sauvignonu zůstala tolik žádaná patřičná aromatika, musí se pohlídat. Loni v létě to bylo o to těžší, že bylo hodně teplo. Sauvignon se sbíral mezi prvními odrůdami a dřív než obvykle. Jenže aby vůně vydržela, chce to chlad. Za pomoci suchého ledu se tak chladily už sesbírané hrozny, pak také rmut (hmota tvořená rozemletými bobulemi) a lisovalo se později v atmosféře z dusíku.

„Je to proto, že jako první složka moštu oxidují právě aromatické látky, jenže ty když zoxidují, už je zpátky nijak nevrátíme. Proto se to dělá bez přístupu kyslíku,“ vysvětluje skoro až laboratorní práci Olda.

Jak se mu to povedlo můžete zkontrolovat buďto přímo u nás, nebo ho najdete i na našem eshopu.

Další aktuality
05.05.2022

Čeká nás boj se suchem?

Jak se daří sonberské vinici v květnu říká vinohradník Roman Slouk.
Číst více
22.04.2022

Kopce podle Pleskota: Ostrá holka Pálava a zkrocený stařec Sonberk

Tvůrce budovy našeho vinařství v podcastu vysvětluje, jak to na Sonberku vlastně všechno vzniklo .
Číst více
21.04.2022

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
01.04.2022

Podruhé Pospolu

Po roce se vrací populární sonberské cuvée, opět v hravém složení a s cílem bavit (se) od jara do podzimu.
Číst více
18.03.2022

Proč Amerika miluje moravská vína?

Již potřetí jsme reprezentovali vinařskou produkci České republiky na mezinárodním veletrhu Vinexpo New York. Proč se Američané zajímají o moravská vína a která jim chutnají nejvíc?
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail