01.04.2019

Otevřeli jsme sezónu s novým Sauvignonem

Už několik let je to tradice a zaběhnutý režim: K začátku listopadu lahvujeme Muškát moravský, jediné mladé sonberské víno, a pak jde na řadu Sauvignon – víno z řady Stříbrný Sonberk, které je tak oblíbené, že třeba loni se vyprodalo asi za půl roku. Proč jde do lahví tak brzy a čím je tak lákavé?

„Je to víno dělané s primární aromatikou, proto je lepší, když je v láhvi co nejdřív. Sauvignon je aromatická odrůda, podobně jako Muškát moravský nebo Tramín, navíc je to lehké a velmi dobře pitelné víno,“ vysvětluje náš sklepmistr Olda Drápal, který má pro tohle víno zajímavé přirovnání. Občas o něm mluví jako o gigolovi. „Je tak trochu nafintěné, ale to neznamená, že nemá charakter, ten mají i gigolové,“ směje se Olda, který to s ním ve sklepě nemá jednoduché.

Aby v Sauvignonu zůstala tolik žádaná patřičná aromatika, musí se pohlídat. Loni v létě to bylo o to těžší, že bylo hodně teplo. Sauvignon se sbíral mezi prvními odrůdami a dřív než obvykle. Jenže aby vůně vydržela, chce to chlad. Za pomoci suchého ledu se tak chladily už sesbírané hrozny, pak také rmut (hmota tvořená rozemletými bobulemi) a lisovalo se později v atmosféře z dusíku.

„Je to proto, že jako první složka moštu oxidují právě aromatické látky, jenže ty když zoxidují, už je zpátky nijak nevrátíme. Proto se to dělá bez přístupu kyslíku,“ vysvětluje skoro až laboratorní práci Olda.

Jak se mu to povedlo můžete zkontrolovat buďto přímo u nás, nebo ho najdete i na našem eshopu.

Další aktuality
20.03.2024

Přivítejme PinkGris do naší sonberské rodiny

Poznejte naši růžovou novinku, kterou jsme pro vás připravili v limitované edici a která je tak trochu speciální. V čem? Pojďme to společně odhalit.
Zjistěte více
14.03.2024

#26 Co nás v nejbližší době čeká a nemine

V nejnovějším díle podcastu Mezi řádky si Dominika s Liborem vzali na paškál třaskavé téma spotřební daně, ale nakousli i aktuální jarní program a probrali také pohodovou atmosféru letních koncertů.
Zjistěte více
20.02.2024

Jarní program na Sonberku

Na Sonberku začíná nová sezóna s nabitým programem. Srdečně vás zveme vychutnat si pohodu a příjemné (ne)vinné zážitky v jarním čase.
Zjistěte více
09.02.2024

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
25.01.2024

#25 O tom, jak se přední sommelieři ČR stali členy Sonberku

V novém díle podcastu jsme si povídali s Jakubem Vlčkem a Janem Macalem. Společně se od roku 2024 přidali do našeho sonberského týmu. Poslechněte si milé povídání a poznejte blíže dva obchodníky vinařství.
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail