01.04.2019

Otevřeli jsme sezónu s novým Sauvignonem

Už několik let je to tradice a zaběhnutý režim: K začátku listopadu lahvujeme Muškát moravský, jediné mladé sonberské víno, a pak jde na řadu Sauvignon – víno z řady Stříbrný Sonberk, které je tak oblíbené, že třeba loni se vyprodalo asi za půl roku. Proč jde do lahví tak brzy a čím je tak lákavé?

„Je to víno dělané s primární aromatikou, proto je lepší, když je v láhvi co nejdřív. Sauvignon je aromatická odrůda, podobně jako Muškát moravský nebo Tramín, navíc je to lehké a velmi dobře pitelné víno,“ vysvětluje náš sklepmistr Olda Drápal, který má pro tohle víno zajímavé přirovnání. Občas o něm mluví jako o gigolovi. „Je tak trochu nafintěné, ale to neznamená, že nemá charakter, ten mají i gigolové,“ směje se Olda, který to s ním ve sklepě nemá jednoduché.

Aby v Sauvignonu zůstala tolik žádaná patřičná aromatika, musí se pohlídat. Loni v létě to bylo o to těžší, že bylo hodně teplo. Sauvignon se sbíral mezi prvními odrůdami a dřív než obvykle. Jenže aby vůně vydržela, chce to chlad. Za pomoci suchého ledu se tak chladily už sesbírané hrozny, pak také rmut (hmota tvořená rozemletými bobulemi) a lisovalo se později v atmosféře z dusíku.

„Je to proto, že jako první složka moštu oxidují právě aromatické látky, jenže ty když zoxidují, už je zpátky nijak nevrátíme. Proto se to dělá bez přístupu kyslíku,“ vysvětluje skoro až laboratorní práci Olda.

Jak se mu to povedlo můžete zkontrolovat buďto přímo u nás, nebo ho najdete i na našem eshopu.

Další aktuality
16.09.2022

Poprvé uvádíme Merlot Rare

Představujeme víno, jaké na Sonberku ještě nebylo. 
Číst více
09.09.2022

O špačcích na Sonberku

S příchodem podzimu přilétají do vinic vyhladověná hejna špačků. Jak před nimi bráníme dozrávající úrodu a v čem nás letos překvapili?
Číst více
06.09.2022

Sonberské vinobraní & koncert Harafica

V pátek 16.9. přijďte s námi oslavit letošní Sonberské vinobraní, na kterém nám zahraje cimbálová muzika Harafica. Nebude chybět ani společný sběr, lisování a volná degustace.
Číst více
11.08.2022

Vinice koncem prázdnin: jak se připravit na vinobraní?

Kdy letos začneme sbírat a v čem je ročník 2022  jiný než ten loňský?
Číst více
26.07.2022

Sonberk letos podruhé v Londýně

Suchá Pálava zazářila na National Geographic Traveller Food Festival
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail