01.02.2019

Únor, čas úklidu: Děláme řez vinohradu

Je to trochu jako velký úklid domácnosti. Doma se ale dělá před Vánocemi a u nás ve vinohradu až po Vánocích. I tak by se dal popsat zimní řez vinohradu, který jsme začali provádět na začátku ledna a skončit bychom s ním měli nejpozději do Josefa, tedy do 19. března.

Takový zimní řez je nejen podle našeho vinohradníka Romana Slouka, který ho má celý na povel, důležitá věc. Vinice se díky němu omladí a hlava po hlavě se zkontroluje všech skoro 200 tisíc keřů, které na 45 našich hektarech máme. „Všechno děláme v asi 12 lidech, proto ten relativně dlouhý čas, který nám to trvá,“ vysvětluje Roman.

Nůžky na řez svěřuje jenom lidem, kterým věří, a kteří s ním tuhle práci většinou dělají dlouhodobě. Je to mimo jiné proto, že některé zásahy se dělají s vidinou, že se v nich bude v dalších letech pokračovat. „Proto je důležité, aby se o stejný řádek staral tentýž člověk, protože si pamatuje, z jakého důvodu konkrétní řez dělal,“ říká Roman.

Základní pravidla práce jsou ovšem na Sonberku pořád stejná. Z každého keře se nechává jeden takzvaný tažeň, letorost z předchozího roku. Ne dva nebo tři, jak je někdy vidět u kdekoho na zahradě. Jistě, kdybychom nechali keře větší, bylo by asi víc hroznů, ale o kvantitu nám nejde. Když se totiž nechá jenom jeden tažeň, keř víc prospívá, hrozny z něj jsou kvalitnější a mívají vyšší cukernatost, takže kvalitu. Každoročně nám to vychází na výnos zhruba 1,5 kilogramu na hlavu.

Dnes už postupuje stejně většina vinařů, kteří se prodejem vína živí. „Nechávat víc tažnů se hodí opravdu jen doma, když někdo potřebuje pořádně zastínit pergolu,“ pousmívá se Roman, který by o řezu jako speciální vinohradnické disciplíně mohl dlouho vyprávět. Dvakrát v něm vyhrál mistrovství republiky a už několik let na šampionátu působí jako porotce. Tuhle roli si zopakuje také letos, konkrétně 22. února v Sedleci.


Další aktuality
24.01.2023

Uvádíme nový Ryzlink rýnský MITRBERK

Jak chutná víno z hroznů naší mladé vinice? 
Číst více
09.01.2023

Zimní řez je letos šetřící

Ročník 2023 začínáme jako obvykle po Novém roce řezem révy. Co je letos jinak a proč?
Číst více
22.12.2022

Rok 2022 s vámi, ve víně…

Jaký byl rok 2022 u nás, na Sonberku? Co se povedlo a na co budeme ještě dlouho vzpomínat?
Číst více
08.12.2022

Proč by vinaři měli jezdit na punkové festivaly

V novém, již 17. dílu sonberského podcastu Mezi řádky si povídáme se specialistkou na komunikaci Martinou Fojtů o vinařském marketingu.
Číst více
08.12.2022

Vánoční otevírací doba a podmínky expedice

Stavte se u nás ve vinařství anebo objednejte e-shopem včas. Všechny detaily pro Vánoce 2022 na jedno kliknutí.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail