01.02.2019

Únor, čas úklidu: Děláme řez vinohradu

Je to trochu jako velký úklid domácnosti. Doma se ale dělá před Vánocemi a u nás ve vinohradu až po Vánocích. I tak by se dal popsat zimní řez vinohradu, který jsme začali provádět na začátku ledna a skončit bychom s ním měli nejpozději do Josefa, tedy do 19. března.

Takový zimní řez je nejen podle našeho vinohradníka Romana Slouka, který ho má celý na povel, důležitá věc. Vinice se díky němu omladí a hlava po hlavě se zkontroluje všech skoro 200 tisíc keřů, které na 45 našich hektarech máme. „Všechno děláme v asi 12 lidech, proto ten relativně dlouhý čas, který nám to trvá,“ vysvětluje Roman.

Nůžky na řez svěřuje jenom lidem, kterým věří, a kteří s ním tuhle práci většinou dělají dlouhodobě. Je to mimo jiné proto, že některé zásahy se dělají s vidinou, že se v nich bude v dalších letech pokračovat. „Proto je důležité, aby se o stejný řádek staral tentýž člověk, protože si pamatuje, z jakého důvodu konkrétní řez dělal,“ říká Roman.

Základní pravidla práce jsou ovšem na Sonberku pořád stejná. Z každého keře se nechává jeden takzvaný tažeň, letorost z předchozího roku. Ne dva nebo tři, jak je někdy vidět u kdekoho na zahradě. Jistě, kdybychom nechali keře větší, bylo by asi víc hroznů, ale o kvantitu nám nejde. Když se totiž nechá jenom jeden tažeň, keř víc prospívá, hrozny z něj jsou kvalitnější a mívají vyšší cukernatost, takže kvalitu. Každoročně nám to vychází na výnos zhruba 1,5 kilogramu na hlavu.

Dnes už postupuje stejně většina vinařů, kteří se prodejem vína živí. „Nechávat víc tažnů se hodí opravdu jen doma, když někdo potřebuje pořádně zastínit pergolu,“ pousmívá se Roman, který by o řezu jako speciální vinohradnické disciplíně mohl dlouho vyprávět. Dvakrát v něm vyhrál mistrovství republiky a už několik let na šampionátu působí jako porotce. Tuhle roli si zopakuje také letos, konkrétně 22. února v Sedleci.


Další aktuality
27.05.2024

Kouzlo pikniku ve vinici: spojení vína, přírody a pohody

Když se řekne piknik, většina z nás si představí deku rozloženou na trávě, koš plný dobrot a relaxaci v parku nebo na louce. Ale co kdybychom tuto tradiční představu posunuli na jinou úroveň?
Zjistěte více
30.04.2024

#27 Riesling kam se podíváš

27. epizodu našeho podcastu jsme věnovali rieslingům. V novém moderátorském složení Libora a Anety jsme vyzpovídali ty nejpovolanější ze Sonbreku. Zajímá vás, proč spojení Sonberk a riesling tak dobře funguje? Poslechněte si aktuální díl. 
Zjistěte více
20.03.2024

Přivítejme PinkGris do naší sonberské rodiny

Poznejte naši růžovou novinku, kterou jsme pro vás připravili v limitované edici a která je tak trochu speciální. V čem? Pojďme to společně odhalit.
Zjistěte více
14.03.2024

#26 Co nás v nejbližší době čeká a nemine

V nejnovějším díle podcastu Mezi řádky si Dominika s Liborem vzali na paškál třaskavé téma spotřební daně, ale nakousli i aktuální jarní program a probrali také pohodovou atmosféru letních koncertů.
Zjistěte více
20.02.2024

Jarní program na Sonberku

Na Sonberku začíná nová sezóna s nabitým programem. Srdečně vás zveme vychutnat si pohodu a příjemné (ne)vinné zážitky v jarním čase.
Zjistěte více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail