01.02.2019

Únor, čas úklidu: Děláme řez vinohradu

Je to trochu jako velký úklid domácnosti. Doma se ale dělá před Vánocemi a u nás ve vinohradu až po Vánocích. I tak by se dal popsat zimní řez vinohradu, který jsme začali provádět na začátku ledna a skončit bychom s ním měli nejpozději do Josefa, tedy do 19. března.

Takový zimní řez je nejen podle našeho vinohradníka Romana Slouka, který ho má celý na povel, důležitá věc. Vinice se díky němu omladí a hlava po hlavě se zkontroluje všech skoro 200 tisíc keřů, které na 45 našich hektarech máme. „Všechno děláme v asi 12 lidech, proto ten relativně dlouhý čas, který nám to trvá,“ vysvětluje Roman.

Nůžky na řez svěřuje jenom lidem, kterým věří, a kteří s ním tuhle práci většinou dělají dlouhodobě. Je to mimo jiné proto, že některé zásahy se dělají s vidinou, že se v nich bude v dalších letech pokračovat. „Proto je důležité, aby se o stejný řádek staral tentýž člověk, protože si pamatuje, z jakého důvodu konkrétní řez dělal,“ říká Roman.

Základní pravidla práce jsou ovšem na Sonberku pořád stejná. Z každého keře se nechává jeden takzvaný tažeň, letorost z předchozího roku. Ne dva nebo tři, jak je někdy vidět u kdekoho na zahradě. Jistě, kdybychom nechali keře větší, bylo by asi víc hroznů, ale o kvantitu nám nejde. Když se totiž nechá jenom jeden tažeň, keř víc prospívá, hrozny z něj jsou kvalitnější a mívají vyšší cukernatost, takže kvalitu. Každoročně nám to vychází na výnos zhruba 1,5 kilogramu na hlavu.

Dnes už postupuje stejně většina vinařů, kteří se prodejem vína živí. „Nechávat víc tažnů se hodí opravdu jen doma, když někdo potřebuje pořádně zastínit pergolu,“ pousmívá se Roman, který by o řezu jako speciální vinohradnické disciplíně mohl dlouho vyprávět. Dvakrát v něm vyhrál mistrovství republiky a už několik let na šampionátu působí jako porotce. Tuhle roli si zopakuje také letos, konkrétně 22. února v Sedleci.


Další aktuality
10.02.2024

Zažijte vínomalbu na Sonberku

Hledáte chvilku k zastavení, klid po pracovním týdnu, při které se naučíte něco nového a neotřelého?
Zveme vás na Malbu (s) vínem! 3 hodiny nádherného flow u skleničky vína s talentovanou Ivanou Tesařovou.

Číst více
22.11.2023

Zveme Vás na adventní víkendy

Užijte si předvánoční čas v poklidu na Sonberku
Číst více
13.10.2023

Vinobraní na Sonberku: rok 2023 přinesl nové zkušenosti

Vinohradník Roman Slouk hodnotí letošní kvalitu hroznů roku 2023 na výbornou. Vinobraní šlo letos rychle, trvalo 23 pracovních dní a přineslo nové zkušenosti i výzvy. 
Číst více
06.10.2023

#23 O dvacátém výročí Sonberku se sommeliérem Davidem Pavlíčkem

Ve 23. dílu podcastu uslyšíte zástupce z našeho vinařství. Sommelier a obchodní zástupce David Pavlíček s moderátory představuje spoustu novinek v rámci 20. výročí Sonberku
Číst více
15.09.2023

Rieslingy, jaké ještě neznáte - Mitrberk a Ipsus

Čím vyniká Riesling Mitrberk 2022 a Riesling Ipsus 2021, a proč je budete chtít ochutnat? Poznejte dvě další novinky u příležitosti 20. výročí vinařství.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail