01.02.2019

Únor, čas úklidu: Děláme řez vinohradu

Je to trochu jako velký úklid domácnosti. Doma se ale dělá před Vánocemi a u nás ve vinohradu až po Vánocích. I tak by se dal popsat zimní řez vinohradu, který jsme začali provádět na začátku ledna a skončit bychom s ním měli nejpozději do Josefa, tedy do 19. března.

Takový zimní řez je nejen podle našeho vinohradníka Romana Slouka, který ho má celý na povel, důležitá věc. Vinice se díky němu omladí a hlava po hlavě se zkontroluje všech skoro 200 tisíc keřů, které na 45 našich hektarech máme. „Všechno děláme v asi 12 lidech, proto ten relativně dlouhý čas, který nám to trvá,“ vysvětluje Roman.

Nůžky na řez svěřuje jenom lidem, kterým věří, a kteří s ním tuhle práci většinou dělají dlouhodobě. Je to mimo jiné proto, že některé zásahy se dělají s vidinou, že se v nich bude v dalších letech pokračovat. „Proto je důležité, aby se o stejný řádek staral tentýž člověk, protože si pamatuje, z jakého důvodu konkrétní řez dělal,“ říká Roman.

Základní pravidla práce jsou ovšem na Sonberku pořád stejná. Z každého keře se nechává jeden takzvaný tažeň, letorost z předchozího roku. Ne dva nebo tři, jak je někdy vidět u kdekoho na zahradě. Jistě, kdybychom nechali keře větší, bylo by asi víc hroznů, ale o kvantitu nám nejde. Když se totiž nechá jenom jeden tažeň, keř víc prospívá, hrozny z něj jsou kvalitnější a mívají vyšší cukernatost, takže kvalitu. Každoročně nám to vychází na výnos zhruba 1,5 kilogramu na hlavu.

Dnes už postupuje stejně většina vinařů, kteří se prodejem vína živí. „Nechávat víc tažnů se hodí opravdu jen doma, když někdo potřebuje pořádně zastínit pergolu,“ pousmívá se Roman, který by o řezu jako speciální vinohradnické disciplíně mohl dlouho vyprávět. Dvakrát v něm vyhrál mistrovství republiky a už několik let na šampionátu působí jako porotce. Tuhle roli si zopakuje také letos, konkrétně 22. února v Sedleci.


Další aktuality
05.05.2022

Čeká nás boj se suchem?

Jak se daří sonberské vinici v květnu říká vinohradník Roman Slouk.
Číst více
22.04.2022

Kopce podle Pleskota: Ostrá holka Pálava a zkrocený stařec Sonberk

Tvůrce budovy našeho vinařství v podcastu vysvětluje, jak to na Sonberku vlastně všechno vzniklo .
Číst více
21.04.2022

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
01.04.2022

Podruhé Pospolu

Po roce se vrací populární sonberské cuvée, opět v hravém složení a s cílem bavit (se) od jara do podzimu.
Číst více
18.03.2022

Proč Amerika miluje moravská vína?

Již potřetí jsme reprezentovali vinařskou produkci České republiky na mezinárodním veletrhu Vinexpo New York. Proč se Američané zajímají o moravská vína a která jim chutnají nejvíc?
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail