08.01.2019

1. díl: Takový byl sonberský rok 2018

Leden

Vinice spí, my děláme řez a jedeme spolu s ostatními z Aliance vinařů V8 na nizozemský festival Wine Professional ukázat naše nejlepší vína. Na konci měsíce si na Sonberku přiťukáváme na úspěch v Salonu vín, kam se dostala slámová Pálava a barikové cuvée Chardonnay & Pinot gris 2015. Ve výběru top 100 českých vín jsme už po třinácté. Stáčíme poslední rieslingy z loňské sklizně.

Únor

Pokračujeme v řezu révy a náš vinohradník Roman Slouk v tom dohlíží i na jiné – dělá porotce v Mistrovství řezu révy. Zasedá naše „rada starších a zkušených“ (rozumějte dozorčí rada), jejíž složení se nemění už od roku 2004 – legenda českého vinařství Josef Peřina, slovenský expert Fedor Malík a docent z vinohradnické fakulty Josef Balík hodnotí vína ročníku 2017 a věští jim velkou budoucnost. Spolu s dalšími vinaři regionu se spojujeme do spolku Vinaři Hustopečska. Plánujeme kulturní léto, festivaly a další akce, kam se Sonberkem v nadcházejícím roce vyrazíme. Školíme vína a pomalu je chystáme na kupáže, hlavně ty, které půjdou nejdřív do lahví - první na řadě je Sauvignon.

Březen

Slámová Pálava začíná sbírat ceny a hned zlatou medaili získala na soutěži Vinalies Internationales v Paříži. Jednu zajímavou cenu si vybojoval i Roman – stal se vítězem fotosoutěže časopisu Wine and Degustation. Poprvé představujeme program na Sonberské kulturní léto. Jedeme do Tábora na zdejší festival vína (nejdelší ve střední Evropě) a na konci měsíce děláme také první jarní akci ve vinařství, workshop kaligrafie. Je to už součást velikonočního programu, kterým otvíráme sezonu. Velikonoční víkend patří i brněnským milovníkům jídla, kteří grilují prvním návštěvníkům klobásy a další dobroty na terase. Jen to počasí není nic moc. Přelom března a dubna je drsný. Je zima, ve vinohradu fouká a my doufáme, že to snad takhle nebude celý rok. Ale révu uvázat zvládáme. Lahvujeme první vína - Sauvignon 2017 a kupáž pro Borgo Agnese.

Duben

Počasí naplno ukazuje, že vody a zimy se letos bát nemusíme. Od 9. dubna se teploty pohybují v průměru nad deseti stupni. Réva začíná rašit rekordně brzy, Romanovy zápisky ukazují na 16. duben a to jen tak někdo nepamatuje. Ten samý den vypouští naši brněnští kamarádi v Borgo Agnese do světa nové menu a na něm naše společné cuvée k deseti letům spolupráce. Dobré zprávy chodí ze zahraničí. Na charitativní americké akci Finger Lakes International Wine Competetition se blýskla Pálava, výběr z hroznů, která dostala v hodnocení přes 90 bodů, a tak i označení Double Gold. Ve Štrasburku se zase konala prestižní mezinárodní soutěž bílých vín Concours des Grands Vins Blancs du Monde, kde dostaly v soutěži ryzlinků hned tři zlaté medaile tři naše ze Sonberku - Riesling VOC 2013, Riesling 2015 VOC a Riesling Noble rot 2013. Nežijeme ale jenom vínem a na konci dubna sázíme oskeruše.

Další aktuality
04.08.2021

Míříte k nám na koncert? Posíláme bližší informace

Organizační pokyny a informace ke koncertům na Sonberku
Zjistit více
27.07.2021

Dopis od našeho hosta

Originální znění naleznete v anglické verzi našeho blogu. 
Zjistit více
24.07.2021

Dali medaili? Dali. Ocenění přišla ze Španělska, Německa i Velké Británie

Víno si díky nim můžete vybrat podle vkusu světových porotců
Číst více
01.07.2021

Léto oslavíme novým vínem. Je to díky za to, že můžeme být „Pospolu“

Bude vinným průvodcem na každém koncertu festivalu Hudba na vinicích
Číst více
15.06.2021

Jóga, zpěv nebo pétanque. Vyberte si u nás, co vám dělá radost

V párování vína se zážitky pokračujeme i v létě a dáme i na vaše nápady
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail