08.01.2019

1. díl: Takový byl sonberský rok 2018

Leden

Vinice spí, my děláme řez a jedeme spolu s ostatními z Aliance vinařů V8 na nizozemský festival Wine Professional ukázat naše nejlepší vína. Na konci měsíce si na Sonberku přiťukáváme na úspěch v Salonu vín, kam se dostala slámová Pálava a barikové cuvée Chardonnay & Pinot gris 2015. Ve výběru top 100 českých vín jsme už po třinácté. Stáčíme poslední rieslingy z loňské sklizně.

Únor

Pokračujeme v řezu révy a náš vinohradník Roman Slouk v tom dohlíží i na jiné – dělá porotce v Mistrovství řezu révy. Zasedá naše „rada starších a zkušených“ (rozumějte dozorčí rada), jejíž složení se nemění už od roku 2004 – legenda českého vinařství Josef Peřina, slovenský expert Fedor Malík a docent z vinohradnické fakulty Josef Balík hodnotí vína ročníku 2017 a věští jim velkou budoucnost. Spolu s dalšími vinaři regionu se spojujeme do spolku Vinaři Hustopečska. Plánujeme kulturní léto, festivaly a další akce, kam se Sonberkem v nadcházejícím roce vyrazíme. Školíme vína a pomalu je chystáme na kupáže, hlavně ty, které půjdou nejdřív do lahví - první na řadě je Sauvignon.

Březen

Slámová Pálava začíná sbírat ceny a hned zlatou medaili získala na soutěži Vinalies Internationales v Paříži. Jednu zajímavou cenu si vybojoval i Roman – stal se vítězem fotosoutěže časopisu Wine and Degustation. Poprvé představujeme program na Sonberské kulturní léto. Jedeme do Tábora na zdejší festival vína (nejdelší ve střední Evropě) a na konci měsíce děláme také první jarní akci ve vinařství, workshop kaligrafie. Je to už součást velikonočního programu, kterým otvíráme sezonu. Velikonoční víkend patří i brněnským milovníkům jídla, kteří grilují prvním návštěvníkům klobásy a další dobroty na terase. Jen to počasí není nic moc. Přelom března a dubna je drsný. Je zima, ve vinohradu fouká a my doufáme, že to snad takhle nebude celý rok. Ale révu uvázat zvládáme. Lahvujeme první vína - Sauvignon 2017 a kupáž pro Borgo Agnese.

Duben

Počasí naplno ukazuje, že vody a zimy se letos bát nemusíme. Od 9. dubna se teploty pohybují v průměru nad deseti stupni. Réva začíná rašit rekordně brzy, Romanovy zápisky ukazují na 16. duben a to jen tak někdo nepamatuje. Ten samý den vypouští naši brněnští kamarádi v Borgo Agnese do světa nové menu a na něm naše společné cuvée k deseti letům spolupráce. Dobré zprávy chodí ze zahraničí. Na charitativní americké akci Finger Lakes International Wine Competetition se blýskla Pálava, výběr z hroznů, která dostala v hodnocení přes 90 bodů, a tak i označení Double Gold. Ve Štrasburku se zase konala prestižní mezinárodní soutěž bílých vín Concours des Grands Vins Blancs du Monde, kde dostaly v soutěži ryzlinků hned tři zlaté medaile tři naše ze Sonberku - Riesling VOC 2013, Riesling 2015 VOC a Riesling Noble rot 2013. Nežijeme ale jenom vínem a na konci dubna sázíme oskeruše.

Další aktuality
08.04.2021

Jaký je ročník 2020? Na rychlé soudy pozor

I když někde už možná slyšíte, že ročník je takový nebo makový, ne každý to už dokáže říct. A je to dobře
Číst více
01.04.2021

Na procházku pořád můžete. My k ní přidáváme audioprůvodce

V době trvajících omezení posíláme do světa nový zlepšovák pro návštěvníky
Číst více
31.03.2021

Sonberský lockdown je mediální. Táhne úspěch ve Vinařství roku

Když už s vámi nemůžeme být ne degustacích, povídáme si aspoň s novináři.
Číst více
25.03.2021

Jarní radost & vinařská girl power!

Velikonoční bedýnka s nadílkou od zajíčka a další dobré zprávy ve vašich inboxech. 
Číst více
22.03.2021

Březnové novinky

Novinky ve vašich inboxech
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail