Leden
Vinice spí, my děláme řez a jedeme spolu s ostatními z Aliance vinařů V8 na nizozemský festival Wine Professional ukázat naše nejlepší vína. Na konci měsíce si na Sonberku přiťukáváme na úspěch v Salonu vín, kam se dostala slámová Pálava a barikové cuvée Chardonnay & Pinot gris 2015. Ve výběru top 100 českých vín jsme už po třinácté. Stáčíme poslední rieslingy z loňské sklizně.
Únor
Pokračujeme v řezu révy a náš vinohradník Roman Slouk v tom dohlíží i na jiné – dělá porotce v Mistrovství řezu révy. Zasedá naše „rada starších a zkušených“ (rozumějte dozorčí rada), jejíž složení se nemění už od roku 2004 – legenda českého vinařství Josef Peřina, slovenský expert Fedor Malík a docent z vinohradnické fakulty Josef Balík hodnotí vína ročníku 2017 a věští jim velkou budoucnost. Spolu s dalšími vinaři regionu se spojujeme do spolku Vinaři Hustopečska. Plánujeme kulturní léto, festivaly a další akce, kam se Sonberkem v nadcházejícím roce vyrazíme. Školíme vína a pomalu je chystáme na kupáže, hlavně ty, které půjdou nejdřív do lahví - první na řadě je Sauvignon.
Březen
Slámová Pálava začíná sbírat ceny a hned zlatou medaili získala na soutěži Vinalies Internationales v Paříži. Jednu zajímavou cenu si vybojoval i Roman – stal se vítězem fotosoutěže časopisu Wine and Degustation. Poprvé představujeme program na Sonberské kulturní léto. Jedeme do Tábora na zdejší festival vína (nejdelší ve střední Evropě) a na konci měsíce děláme také první jarní akci ve vinařství, workshop kaligrafie. Je to už součást velikonočního programu, kterým otvíráme sezonu. Velikonoční víkend patří i brněnským milovníkům jídla, kteří grilují prvním návštěvníkům klobásy a další dobroty na terase. Jen to počasí není nic moc. Přelom března a dubna je drsný. Je zima, ve vinohradu fouká a my doufáme, že to snad takhle nebude celý rok. Ale révu uvázat zvládáme. Lahvujeme první vína - Sauvignon 2017 a kupáž pro Borgo Agnese.
Duben
Počasí naplno ukazuje, že vody a zimy se letos bát nemusíme. Od 9. dubna se teploty pohybují v průměru nad deseti stupni. Réva začíná rašit rekordně brzy, Romanovy zápisky ukazují na 16. duben a to jen tak někdo nepamatuje. Ten samý den vypouští naši brněnští kamarádi v Borgo Agnese do světa nové menu a na něm naše společné cuvée k deseti letům spolupráce. Dobré zprávy chodí ze zahraničí. Na charitativní americké akci Finger Lakes International Wine Competetition se blýskla Pálava, výběr z hroznů, která dostala v hodnocení přes 90 bodů, a tak i označení Double Gold. Ve Štrasburku se zase konala prestižní mezinárodní soutěž bílých vín Concours des Grands Vins Blancs du Monde, kde dostaly v soutěži ryzlinků hned tři zlaté medaile tři naše ze Sonberku - Riesling VOC 2013, Riesling 2015 VOC a Riesling Noble rot 2013. Nežijeme ale jenom vínem a na konci dubna sázíme oskeruše.
Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.
Navštivte násRegistrujte se a získejte tak nejen 10 % slevu na nákup vín. Pošleme vám jednou měsíčně novinky od nás, upozorníme na mizející lahve, ocenění a nabídneme i šestispřeží - sady vín za přátelštější cenu. A taky se dostanete do neveřejné nabídky vín, kam dáváme novinky před oficiálním zahájením prodeje anebo limitované kousky z našeho archivu.
Více o klubu