20.11.2018

Hostili jsme porotu Vinařství roku

Když přišla před pár dny zpráva, že jsme se dostali do devítky nejlepších českých vinařství, která zabojují o titul Vinařství roku, měli jsme z toho samozřejmě ohromnou radost. Znamenalo to ale také, že nám začíná spousta práce. O konečném pořadí totiž rozhoduje hodnocení odborné sedmičlenné komise, kterou jsem na Sonberku právě včera přivítali. Jaké to bylo?

Komise dorazila na minutu přesně podle harmonogramu v 16.15. Hodnotitelé už toho měli za sebou hodně, protože všech devět kandidátů na titul musí navštívit během tří dnů a my jsme byli včera poslední na jejich seznamu. Nebylo to ale znát, což poznal náš sklepmistr Olda Drápal, když došlo hned při první zastávce v našem sklepě na fundovanou diskusi o kvalitě letošního ročníku a o tom, jaký je vlastně nejlepší přístup k výrobě vína. V komisi jsou totiž i vinaři, kteří sami víno dělají, vinohradníci, nebo profesor Pavel Pavloušek z Mendelovy univerzity. Olda tak všem vysvětloval svoji filozofii a třeba i to, proč se na rozdíl od jiných snaží šetřit se sírou a přidávat jí jenom nejmenší nutné množství.

Po prohlídce sklepa následovala prezentace našeho vinohradníka Romana Slouka. Hodně se zaměřil na to, co všechno se na Sonberku dělá s ohledem na zajištění co největšího množství vody pro vinohrad. Jistě, počasí neporučíme, ale když už na vinohrad nějaká voda spadne, dá se udělat něco proto, aby v něm vydržela co nejdéle. Roman si povětrnostní podmínky léta monitoruje, což mu pomáhá předvídat, co se s hrozny bude dít. Letos navíc vyzkoušel inovativní metodu, jak keřům zajistit dostatek vláhy. Mezi jednotlivými řádky vinic jsou standardně luční pásy, jenže letos hrozilo, že i ony budou révě vodu zbytečně brát. Roman to tedy udělal tak, že je speciálním strojem „podseknul“, takže luční rostliny pořád udržovaly trochu vody v zemi, ale zároveň si ji nebraly pro sebe a nechaly ji révě.

Hodnotitele Vinařství roku zajímá spousta aspektů práce vinařství. Mluvilo se o inovacích i o komunikaci nebo o tom, jak se Sonberk angažuje v rozvoji oboru. Došlo samozřejmě i na naše heslo „Víno všemi smysly“, to, jak se ho snažíme naplňovat a co chystáme po aktuálním Gastropodzimu.


Další aktuality
16.09.2022

Poprvé uvádíme Merlot Rare

Představujeme víno, jaké na Sonberku ještě nebylo. 
Číst více
09.09.2022

O špačcích na Sonberku

S příchodem podzimu přilétají do vinic vyhladověná hejna špačků. Jak před nimi bráníme dozrávající úrodu a v čem nás letos překvapili?
Číst více
06.09.2022

Sonberské vinobraní & koncert Harafica

V pátek 16.9. přijďte s námi oslavit letošní Sonberské vinobraní, na kterém nám zahraje cimbálová muzika Harafica. Nebude chybět ani společný sběr, lisování a volná degustace.
Číst více
11.08.2022

Vinice koncem prázdnin: jak se připravit na vinobraní?

Kdy letos začneme sbírat a v čem je ročník 2022  jiný než ten loňský?
Číst více
26.07.2022

Sonberk letos podruhé v Londýně

Suchá Pálava zazářila na National Geographic Traveller Food Festival
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail