20.11.2018

Hostili jsme porotu Vinařství roku

Když přišla před pár dny zpráva, že jsme se dostali do devítky nejlepších českých vinařství, která zabojují o titul Vinařství roku, měli jsme z toho samozřejmě ohromnou radost. Znamenalo to ale také, že nám začíná spousta práce. O konečném pořadí totiž rozhoduje hodnocení odborné sedmičlenné komise, kterou jsem na Sonberku právě včera přivítali. Jaké to bylo?

Komise dorazila na minutu přesně podle harmonogramu v 16.15. Hodnotitelé už toho měli za sebou hodně, protože všech devět kandidátů na titul musí navštívit během tří dnů a my jsme byli včera poslední na jejich seznamu. Nebylo to ale znát, což poznal náš sklepmistr Olda Drápal, když došlo hned při první zastávce v našem sklepě na fundovanou diskusi o kvalitě letošního ročníku a o tom, jaký je vlastně nejlepší přístup k výrobě vína. V komisi jsou totiž i vinaři, kteří sami víno dělají, vinohradníci, nebo profesor Pavel Pavloušek z Mendelovy univerzity. Olda tak všem vysvětloval svoji filozofii a třeba i to, proč se na rozdíl od jiných snaží šetřit se sírou a přidávat jí jenom nejmenší nutné množství.

Po prohlídce sklepa následovala prezentace našeho vinohradníka Romana Slouka. Hodně se zaměřil na to, co všechno se na Sonberku dělá s ohledem na zajištění co největšího množství vody pro vinohrad. Jistě, počasí neporučíme, ale když už na vinohrad nějaká voda spadne, dá se udělat něco proto, aby v něm vydržela co nejdéle. Roman si povětrnostní podmínky léta monitoruje, což mu pomáhá předvídat, co se s hrozny bude dít. Letos navíc vyzkoušel inovativní metodu, jak keřům zajistit dostatek vláhy. Mezi jednotlivými řádky vinic jsou standardně luční pásy, jenže letos hrozilo, že i ony budou révě vodu zbytečně brát. Roman to tedy udělal tak, že je speciálním strojem „podseknul“, takže luční rostliny pořád udržovaly trochu vody v zemi, ale zároveň si ji nebraly pro sebe a nechaly ji révě.

Hodnotitele Vinařství roku zajímá spousta aspektů práce vinařství. Mluvilo se o inovacích i o komunikaci nebo o tom, jak se Sonberk angažuje v rozvoji oboru. Došlo samozřejmě i na naše heslo „Víno všemi smysly“, to, jak se ho snažíme naplňovat a co chystáme po aktuálním Gastropodzimu.


Další aktuality
05.05.2022

Čeká nás boj se suchem?

Jak se daří sonberské vinici v květnu říká vinohradník Roman Slouk.
Číst více
22.04.2022

Kopce podle Pleskota: Ostrá holka Pálava a zkrocený stařec Sonberk

Tvůrce budovy našeho vinařství v podcastu vysvětluje, jak to na Sonberku vlastně všechno vzniklo .
Číst více
21.04.2022

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
01.04.2022

Podruhé Pospolu

Po roce se vrací populární sonberské cuvée, opět v hravém složení a s cílem bavit (se) od jara do podzimu.
Číst více
18.03.2022

Proč Amerika miluje moravská vína?

Již potřetí jsme reprezentovali vinařskou produkci České republiky na mezinárodním veletrhu Vinexpo New York. Proč se Američané zajímají o moravská vína a která jim chutnají nejvíc?
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail