20.11.2018

Hostili jsme porotu Vinařství roku

Když přišla před pár dny zpráva, že jsme se dostali do devítky nejlepších českých vinařství, která zabojují o titul Vinařství roku, měli jsme z toho samozřejmě ohromnou radost. Znamenalo to ale také, že nám začíná spousta práce. O konečném pořadí totiž rozhoduje hodnocení odborné sedmičlenné komise, kterou jsem na Sonberku právě včera přivítali. Jaké to bylo?

Komise dorazila na minutu přesně podle harmonogramu v 16.15. Hodnotitelé už toho měli za sebou hodně, protože všech devět kandidátů na titul musí navštívit během tří dnů a my jsme byli včera poslední na jejich seznamu. Nebylo to ale znát, což poznal náš sklepmistr Olda Drápal, když došlo hned při první zastávce v našem sklepě na fundovanou diskusi o kvalitě letošního ročníku a o tom, jaký je vlastně nejlepší přístup k výrobě vína. V komisi jsou totiž i vinaři, kteří sami víno dělají, vinohradníci, nebo profesor Pavel Pavloušek z Mendelovy univerzity. Olda tak všem vysvětloval svoji filozofii a třeba i to, proč se na rozdíl od jiných snaží šetřit se sírou a přidávat jí jenom nejmenší nutné množství.

Po prohlídce sklepa následovala prezentace našeho vinohradníka Romana Slouka. Hodně se zaměřil na to, co všechno se na Sonberku dělá s ohledem na zajištění co největšího množství vody pro vinohrad. Jistě, počasí neporučíme, ale když už na vinohrad nějaká voda spadne, dá se udělat něco proto, aby v něm vydržela co nejdéle. Roman si povětrnostní podmínky léta monitoruje, což mu pomáhá předvídat, co se s hrozny bude dít. Letos navíc vyzkoušel inovativní metodu, jak keřům zajistit dostatek vláhy. Mezi jednotlivými řádky vinic jsou standardně luční pásy, jenže letos hrozilo, že i ony budou révě vodu zbytečně brát. Roman to tedy udělal tak, že je speciálním strojem „podseknul“, takže luční rostliny pořád udržovaly trochu vody v zemi, ale zároveň si ji nebraly pro sebe a nechaly ji révě.

Hodnotitele Vinařství roku zajímá spousta aspektů práce vinařství. Mluvilo se o inovacích i o komunikaci nebo o tom, jak se Sonberk angažuje v rozvoji oboru. Došlo samozřejmě i na naše heslo „Víno všemi smysly“, to, jak se ho snažíme naplňovat a co chystáme po aktuálním Gastropodzimu.


Další aktuality
18.07.2024

Uzavírka silnice v Hustopečích!

Upozorňujeme na uzavírku ulice Nádražní v Hustopečích, která potrvá pravděpodobně do konce září 2024.
Zjistěte více
19.06.2024

Přivítejte léto s naším povedeným letním šestispřežím!

Zažijte nezapomenutelné léto s naší speciální edicí šesti výjimečných vín, kterou jsme pro vás pečlivě vybrali. 
Zjistěte více
04.06.2024

Zažijte léto na Sonberku!

Léto je skoro tady a s ním přichází slunce, relaxace a nezapomenutelné zážitky. Pokud hledáte místo, kde byste mohli zažít všechny tyto věci v harmonii s přírodou a výjimečnými víny, jste tu správně. Toto úžasné spojení najdete právě u nás na Sonberku.
Zjistěte více
27.05.2024

Kouzlo pikniku ve vinici: spojení vína, přírody a pohody

Když se řekne piknik, většina z nás si představí deku rozloženou na trávě, koš plný dobrot a relaxaci v parku nebo na louce. Ale co kdybychom tuto tradiční představu posunuli na jinou úroveň?
Zjistěte více
30.04.2024

#27 Riesling kam se podíváš

27. epizodu našeho podcastu jsme věnovali rieslingům. V novém moderátorském složení Libora a Anety jsme vyzpovídali ty nejpovolanější ze Sonbreku. Zajímá vás, proč spojení Sonberk a riesling tak dobře funguje? Poslechněte si aktuální díl. 
Zjistěte více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail