19.11.2018

Dorazila radost z Francie: Sudy François Frères

Běžně to bývá tak, že jsme to my na Sonberku, kdo posílá ven zásilky, které způsobují spoustu nadšení. Bývají v lahvích a tekuté. Teď ale přišlo pár s nadšením očekáváných zásilek i k nám. Velkých, buclatých a dřevěných. Postupně nám dorazilo hned 11 dubových sudů barikového typu od vyhlášeného francouzského bednářství François Frères, které se používají na výrobu vína s burgundským charakterem.

Víno je tak trochu alchymie. Aby se povedlo, musí se spojit do jedné velké skládačky spousta malých dílků ve správný čas a ve správném poměru. Jednou z důležitých částí procesu jeho zrání je i to, v čem leží. Část sonberských vín má lůžka opravdu luxusní. Odpočívají právě v sudech značky François Frères. V Česku (tedy spíš na Moravě) je používá jen několik málo vinařství a není náhoda, že jsou to třeba ti, se kterými se letos utkáváme o titul Vinařství roku.

Náš sklepmistr Olda Drápal si právě tuto značku vybral už v roce 2005 a od té doby na ni nedá dopustit. Proč? „Protože mi víno z nich pořád chutná nejvíc,“ směje se nejdřív otázce sklepmistr, ale pak to i dovysvětluje. „Jako základ máme tyto sudy už léta a každý rok k nim zkoušíme i nějaké jiná bednářství na porovnání. Právě François Frères z toho ale pořád vycházejí nejlépe. Mimo jiné proto, že jejich sudy jsou opravdu velmi kvalitně zpracované,“ povídá Olda.

Výroba sudů, které pojmou 225 litrů vína, trvá v první řadě dlouho. U těch běžných zraje jejich dřevo 12 až 24 měsíců. Dřevo na tyto francouzské ale čeká 36 měsíců a na sudy z řady Rare dokonce 48 měsíců. „Výrobce nechává dřevo stát normálně venku, ať na něj prší a svítí slunce, aby se vylouhovaly nejhrubší třísloviny a dřevo patřičně vyzrálo,“ popisuje Olda. Mimochodem, sudy z nejdéle zrajícího dřeva nedostane od Francouzů jen tak někdo. Vinaři z různých koutů světa si jednou ročně zadávají poptávku a sám výrobce si v závislosti na síle vztahu s vinařem rozhodne, kolik a jestli vůbec mu nějaké prodají.

Kromě dřeva a jeho vyspělosti dělá charakter výsledného vína také výpaložehnutí, kterým je opatřený vnitřek sudu. Je to s ním podobně jako se steakem. Sklepmistr si může objednat, jaký stupeň poctivý ho chce. Věřte tedy, že sonberské sudy jsou vypálené na medium. Používáme je většinou dva roky po sobě, protože pak už výpal nemá sílu. Navíc aby mohlo mít víno označení „barrique“, může se jeden sud použít maximálně třikrát. „Platí také, že na bílé víno se kupují sudy s menší hustotou letokruhů ve dřevě a na červené s větší hustotou letokruhů ve dřevě,“ doplňuje Olda.

Zrání v dubovém barikovém sudu se netýká každého sonberského vína. Leží v něm Chardonnay používané v cuvée s Rulandským šedým, Sémillon/Sauvignon a hlavně náš Merlot, jediné sonberské červené víno. Ano, právě to, které vyhrálo svoji kategorii na ceněné vinařské konferenci Oenoforum 2018. Že dorazily sudy právě teď, není náhoda. Nalije se do nich totiž Merlot ročníku 2018 z nedávno sklizených hroznů. A ano, znamená to také to, že každým dnem začneme prodávat ročník 2016.

Další aktuality
20.03.2024

Přivítejme PinkGris do naší sonberské rodiny

Poznejte naši růžovou novinku, kterou jsme pro vás připravili v limitované edici a která je tak trochu speciální. V čem? Pojďme to společně odhalit.
Zjistěte více
14.03.2024

#26 Co nás v nejbližší době čeká a nemine

V nejnovějším díle podcastu Mezi řádky si Dominika s Liborem vzali na paškál třaskavé téma spotřební daně, ale nakousli i aktuální jarní program a probrali také pohodovou atmosféru letních koncertů.
Zjistěte více
20.02.2024

Jarní program na Sonberku

Na Sonberku začíná nová sezóna s nabitým programem. Srdečně vás zveme vychutnat si pohodu a příjemné (ne)vinné zážitky v jarním čase.
Zjistěte více
09.02.2024

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
25.01.2024

#25 O tom, jak se přední sommelieři ČR stali členy Sonberku

V novém díle podcastu jsme si povídali s Jakubem Vlčkem a Janem Macalem. Společně se od roku 2024 přidali do našeho sonberského týmu. Poslechněte si milé povídání a poznejte blíže dva obchodníky vinařství.
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail