19.11.2018

Dorazila radost z Francie: Sudy François Frères

Běžně to bývá tak, že jsme to my na Sonberku, kdo posílá ven zásilky, které způsobují spoustu nadšení. Bývají v lahvích a tekuté. Teď ale přišlo pár s nadšením očekáváných zásilek i k nám. Velkých, buclatých a dřevěných. Postupně nám dorazilo hned 11 dubových sudů barikového typu od vyhlášeného francouzského bednářství François Frères, které se používají na výrobu vína s burgundským charakterem.

Víno je tak trochu alchymie. Aby se povedlo, musí se spojit do jedné velké skládačky spousta malých dílků ve správný čas a ve správném poměru. Jednou z důležitých částí procesu jeho zrání je i to, v čem leží. Část sonberských vín má lůžka opravdu luxusní. Odpočívají právě v sudech značky François Frères. V Česku (tedy spíš na Moravě) je používá jen několik málo vinařství a není náhoda, že jsou to třeba ti, se kterými se letos utkáváme o titul Vinařství roku.

Náš sklepmistr Olda Drápal si právě tuto značku vybral už v roce 2005 a od té doby na ni nedá dopustit. Proč? „Protože mi víno z nich pořád chutná nejvíc,“ směje se nejdřív otázce sklepmistr, ale pak to i dovysvětluje. „Jako základ máme tyto sudy už léta a každý rok k nim zkoušíme i nějaké jiná bednářství na porovnání. Právě François Frères z toho ale pořád vycházejí nejlépe. Mimo jiné proto, že jejich sudy jsou opravdu velmi kvalitně zpracované,“ povídá Olda.

Výroba sudů, které pojmou 225 litrů vína, trvá v první řadě dlouho. U těch běžných zraje jejich dřevo 12 až 24 měsíců. Dřevo na tyto francouzské ale čeká 36 měsíců a na sudy z řady Rare dokonce 48 měsíců. „Výrobce nechává dřevo stát normálně venku, ať na něj prší a svítí slunce, aby se vylouhovaly nejhrubší třísloviny a dřevo patřičně vyzrálo,“ popisuje Olda. Mimochodem, sudy z nejdéle zrajícího dřeva nedostane od Francouzů jen tak někdo. Vinaři z různých koutů světa si jednou ročně zadávají poptávku a sám výrobce si v závislosti na síle vztahu s vinařem rozhodne, kolik a jestli vůbec mu nějaké prodají.

Kromě dřeva a jeho vyspělosti dělá charakter výsledného vína také výpaložehnutí, kterým je opatřený vnitřek sudu. Je to s ním podobně jako se steakem. Sklepmistr si může objednat, jaký stupeň poctivý ho chce. Věřte tedy, že sonberské sudy jsou vypálené na medium. Používáme je většinou dva roky po sobě, protože pak už výpal nemá sílu. Navíc aby mohlo mít víno označení „barrique“, může se jeden sud použít maximálně třikrát. „Platí také, že na bílé víno se kupují sudy s menší hustotou letokruhů ve dřevě a na červené s větší hustotou letokruhů ve dřevě,“ doplňuje Olda.

Zrání v dubovém barikovém sudu se netýká každého sonberského vína. Leží v něm Chardonnay používané v cuvée s Rulandským šedým, Sémillon/Sauvignon a hlavně náš Merlot, jediné sonberské červené víno. Ano, právě to, které vyhrálo svoji kategorii na ceněné vinařské konferenci Oenoforum 2018. Že dorazily sudy právě teď, není náhoda. Nalije se do nich totiž Merlot ročníku 2018 z nedávno sklizených hroznů. A ano, znamená to také to, že každým dnem začneme prodávat ročník 2016.

Další aktuality
18.07.2024

Uzavírka silnice v Hustopečích!

Upozorňujeme na uzavírku ulice Nádražní v Hustopečích, která potrvá pravděpodobně do konce září 2024.
Zjistěte více
19.06.2024

Přivítejte léto s naším povedeným letním šestispřežím!

Zažijte nezapomenutelné léto s naší speciální edicí šesti výjimečných vín, kterou jsme pro vás pečlivě vybrali. 
Zjistěte více
04.06.2024

Zažijte léto na Sonberku!

Léto je skoro tady a s ním přichází slunce, relaxace a nezapomenutelné zážitky. Pokud hledáte místo, kde byste mohli zažít všechny tyto věci v harmonii s přírodou a výjimečnými víny, jste tu správně. Toto úžasné spojení najdete právě u nás na Sonberku.
Zjistěte více
27.05.2024

Kouzlo pikniku ve vinici: spojení vína, přírody a pohody

Když se řekne piknik, většina z nás si představí deku rozloženou na trávě, koš plný dobrot a relaxaci v parku nebo na louce. Ale co kdybychom tuto tradiční představu posunuli na jinou úroveň?
Zjistěte více
30.04.2024

#27 Riesling kam se podíváš

27. epizodu našeho podcastu jsme věnovali rieslingům. V novém moderátorském složení Libora a Anety jsme vyzpovídali ty nejpovolanější ze Sonbreku. Zajímá vás, proč spojení Sonberk a riesling tak dobře funguje? Poslechněte si aktuální díl. 
Zjistěte více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail