Podle data v kalendáři by to tipoval málokdo, ale kdo jel kolem vinohradu, ten se nediví. Dnes časně ráno kolem šesté hodiny začala na Sonberku nejočekávanější část roku, sklizeň hroznů. Něco kolem třiceti pomocníků se vrhlo na Muškát moravský, který dozrál jako první, a rovnou jsme ho začali zpracovávat.
Stejně jako letošní teplé počasí ovlivnilo rychlost dozrávání, projevilo se i na sklizni. Došlo na ni daleko dřív a bylo potřeba na ni zajistit i speciální dávku suchého ledu. „Standardně se přidává do lisu na ochlazování hroznů a letos kvůli teplu tím spíš. Ráno už sice padá teplota k 18 stupňům, ale pořád je to hodně, hrozny se musí zchladit na nějakých 12, takže čím víc nás na sběr je a všechno se dostane do sklepa rychleji, tím lépe,“ zdůvodnil náš vinohradník Roman Slouk docela vysoký počet pomocníků ve vinohradu.
Hodně práce se ale muselo udělat i před startem vinobraní. Ještě minulý týden jsme končili letošní lahvování, a to botrytickým Rieslingem 2017 do lahví typu Magnum, takže s objemem 1,5 litru. Než se totiž do sklepa dostane letošní úroda, musí z něj pryč všechno víno i případný nepořádek, aby nedošlo ke kontaminaci. Vyklízelo se vůbec všude, kde mohlo, včetně prostor pod střechou, který je určený k sušení hroznů na slámové víno.
Přípravy na vinobraní vyžadují také odbornou analytickou práci. Roman z vybraných hroznů několikrát zkušebně lisoval šťávu a nechal ji otestovat v laboratoři v Klentnici. Nejde jenom o to, jaké se naměří aktuální hodnoty. Měření se totiž dělá několik, aby se postihla dynamika dozrávání a sklizeň se naplánovala na ten správný čas. Teď už jde jenom o to, aby do ní nepřišla nějaká velká změna počasí.
Držte nám palce :)
Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.
Navštivte násRegistrujte se a získejte tak nejen 10 % slevu na nákup vín. Pošleme vám jednou měsíčně novinky od nás, upozorníme na mizející lahve, ocenění a nabídneme i šestispřeží - sady vín za přátelštější cenu. A taky se dostanete do neveřejné nabídky vín, kam dáváme novinky před oficiálním zahájením prodeje anebo limitované kousky z našeho archivu.
Více o klubu