20.08.2018

Začali jsme sbírat

Podle data v kalendáři by to tipoval málokdo, ale kdo jel kolem vinohradu, ten se nediví. Dnes časně ráno kolem šesté hodiny začala na Sonberku nejočekávanější část roku, sklizeň hroznů. Něco kolem třiceti pomocníků se vrhlo na Muškát moravský, který dozrál jako první, a rovnou jsme ho začali zpracovávat.

Stejně jako letošní teplé počasí ovlivnilo rychlost dozrávání, projevilo se i na sklizni. Došlo na ni daleko dřív a bylo potřeba na ni zajistit i speciální dávku suchého ledu. „Standardně se přidává do lisu na ochlazování hroznů a letos kvůli teplu tím spíš. Ráno už sice padá teplota k 18 stupňům, ale pořád je to hodně, hrozny se musí zchladit na nějakých 12, takže čím víc nás na sběr je a všechno se dostane do sklepa rychleji, tím lépe,“ zdůvodnil náš vinohradník Roman Slouk docela vysoký počet pomocníků ve vinohradu.



Hodně práce se ale muselo udělat i před startem vinobraní. Ještě minulý týden jsme končili letošní lahvování, a to botrytickým Rieslingem 2017 do lahví typu Magnum, takže s objemem 1,5 litru. Než se totiž do sklepa dostane letošní úroda, musí z něj pryč všechno víno i případný nepořádek, aby nedošlo ke kontaminaci. Vyklízelo se vůbec všude, kde mohlo, včetně prostor pod střechou, který je určený k sušení hroznů na slámové víno.

Přípravy na vinobraní vyžadují také odbornou analytickou práci. Roman z vybraných hroznů několikrát zkušebně lisoval šťávu a nechal ji otestovat v laboratoři v Klentnici. Nejde jenom o to, jaké se naměří aktuální hodnoty. Měření se totiž dělá několik, aby se postihla dynamika dozrávání a sklizeň se naplánovala na ten správný čas. Teď už jde jenom o to, aby do ní nepřišla nějaká velká změna počasí.

Držte nám palce :)


Další aktuality
20.03.2024

Přivítejme PinkGris do naší sonberské rodiny

Poznejte naši růžovou novinku, kterou jsme pro vás připravili v limitované edici a která je tak trochu speciální. V čem? Pojďme to společně odhalit.
Zjistěte více
14.03.2024

#26 Co nás v nejbližší době čeká a nemine

V nejnovějším díle podcastu Mezi řádky si Dominika s Liborem vzali na paškál třaskavé téma spotřební daně, ale nakousli i aktuální jarní program a probrali také pohodovou atmosféru letních koncertů.
Zjistěte více
20.02.2024

Jarní program na Sonberku

Na Sonberku začíná nová sezóna s nabitým programem. Srdečně vás zveme vychutnat si pohodu a příjemné (ne)vinné zážitky v jarním čase.
Zjistěte více
09.02.2024

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
25.01.2024

#25 O tom, jak se přední sommelieři ČR stali členy Sonberku

V novém díle podcastu jsme si povídali s Jakubem Vlčkem a Janem Macalem. Společně se od roku 2024 přidali do našeho sonberského týmu. Poslechněte si milé povídání a poznejte blíže dva obchodníky vinařství.
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail