13.07.2018

Skvělá zpráva z Oenofora: Umíme i výborné červené

Že bude Merlot 2015 moc dobrý, to náš sklepmistr Olda Drápal věděl. Že bude ovšem tak dobrý, že vyhraje svoji kategorii na důležité mezinárodní konferenci Oenoforum 2018, to před jejím začátkem netipoval. Jediné červené víno, které děláme, chutnalo mezinárodní porotě tak, že mu minulý týden udělila zlatou medaili v kategori B2, což jsou suchá červená vína z roku 2016 a starší se zbytkovým cukrem do čtyř gramů na litr.

Oenoforum je jedna z mála českých konferencí a soutěží, která se koná pod patronací Mezinárodní organizace pro víno a vinohradnictví (OIV). Znamená to, že vína v jednotlivých kategoriích posuzují v i zahraniční odborníci a také předseda degustační komise v každé kategorii je vždycky cizinec. „Sám jsem letos hodnotil v jedné kategorii, kde byli dva Italové a jeden Portugalec. Složení komise je znát, třeba u červených vín máme jiné preference,“ předal poznatek Olda.

Sonberský Merlot 2015 se ale líbil domácím i zahraničním degustátorům. Na soutěžích se nám poslední dobou daří, tahle zpráva je ale speciální. Červeného vína neděláme moc, jen asi čtyři tisíce lahví z celkových 150 tisíc, a to jenom v opravdu dobrých letech. „Například v ročnících 2013 a 2014, které byly chladnější, jsme vyrobili „jen“ růžové víno. U 2015 jsme ale věděli, že se do červeného můžeme pustit a bude výborné,“ popsal Olda, podle jehož slov je přitom výroba červeného vína pro vinaře jednodušší. „Ve zkratce řečeno se to jen nechá vykvasit a dá se do sudu, v našem případě do sudů typu barrique, z burgundského bednářství Francoise Fréres, a to na celých 12 měsíců“ upřesnil Olda.

Sonberský úspěch na letošním Oenoforu, které se konalo minulý týden v Brně, je o to větší, že česká vína na něm zase tolik nezářila. Z celkem hodnocených dvaceti kategorií, brali vítězství domácí producenti v sedmi z nich.

Merlotu z ročníku 2015 nám aktuálně zbývá asi 1000 lahví a odhadujeme, že do Vánoc už nevydrží… Zatím ho ale pořád najdete na našem eshopu.

Další aktuality
05.05.2022

Čeká nás boj se suchem?

Jak se daří sonberské vinici v květnu říká vinohradník Roman Slouk.
Číst více
22.04.2022

Kopce podle Pleskota: Ostrá holka Pálava a zkrocený stařec Sonberk

Tvůrce budovy našeho vinařství v podcastu vysvětluje, jak to na Sonberku vlastně všechno vzniklo .
Číst více
21.04.2022

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
01.04.2022

Podruhé Pospolu

Po roce se vrací populární sonberské cuvée, opět v hravém složení a s cílem bavit (se) od jara do podzimu.
Číst více
18.03.2022

Proč Amerika miluje moravská vína?

Již potřetí jsme reprezentovali vinařskou produkci České republiky na mezinárodním veletrhu Vinexpo New York. Proč se Američané zajímají o moravská vína a která jim chutnají nejvíc?
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail