20.05.2018

Hrozí vinohradu sucho? Zatím spíš naopak

Asi jste si to už někde na internetu přečetli, nebo jste o tom slyšeli někde ve zprávách. Celou Českou republiku trápí sucho, a i když teď trochu zapršelo, nevypadá to, že by se tím problém vyřešil. Co to znamená pro révu na sonberském vinohradu? Podle našeho vinohradníka Romana Slouka naštěstí nic. On má spíš radost. Letošní počasí zatím budoucím hroznům moc přeje. Nedošlo totiž na mráz, který vinaře potrápil v minulých letech.

„Letos si zatím nemáme na co stěžovat. Vlastně až do Velikonoc byla zima a pak se udělalo krásně, takže réva je proti minulým letům o deset dní dopředu a všechno překotně roste. Do týdne začne kvést, takže i déšť přišel přesně ve chvíli, kdy ho bylo potřeba,“ popsal Roman, kterého déšť potěšil i kvůli tomu, že se díky němu v půdě uvolnil dusík a další živiny. „Réva je v takové kondici, že jsme to dlouho nezažili,“ říká Roman a jen doufá, že to nezakřikne.

Kdyby si mohl sám diktovat, potřeboval by trochu deště v červnu a pak ještě v srpnu, aby se bobule správně nalily. Mezitím jenom teplo a slunce a bylo by to ideální. Když ale slyší v rádiu, jak všichni opěvují jenom slunné počasí, nemá to rád. „Bez vody není život, to je potřeba si uvědomit,“ říká.

Jen minulý týden spadlo na Sonberku 50 milimetrů srážek, další přibyly tento týden. Víme to, protože máme vlastní meteorologickou stanici. A Roman pravidelně odečítá i hodnoty vlhkostního čidla, aby věděl, jaká je vlhkost ve spodních vrstvách půdy.

Čidlo se nachází 1,8 metru, protože réva má tři druhy kořenů, a ty nejspodnější se táhnou až právě někam sem. „Réva si dovede vytáhnout vodu až ze spodnějších vrstev půdy, takže i když je na povrchu sucho, nemusí jí to vůbec vadit,“ naráží Roman třeba na to, jak vypadají svahy nad Sonberkem. I ty jsou totiž rozvrásněné spoustu rýh a prohlubní, které způsobilo právě suché počasí. Minulé roky ale ukázaly, že není čeho se bát. „Jsou léta, kdy to vypadá, že je strašné sucho, ale réva se jenom směje. Byl to třeba případ roku 2016. Réva naštěstí není jako obilí, které má kořeny do půl metru. Umí se o sebe postarat lépe.“

Další aktuality
25.11.2022

Magnum večeře s Atelierem na Sonberku

V sobotu 10. prosince zveme od 18:00 na adventní menu šéfkuchaře Pavla Kováře v párování se sonberskými víny z lahví velikosti magnum a překvapeními z archivu.
Číst více
25.11.2022

Letní koncerty 2023 na Sonberku

Ve spolupráci s projektem Hudba na vinicích nabídneme od července do září již 4. společný ročník večerních open air koncertů. Srdečně zveme!
Číst více
08.11.2022

Uvádíme mladý Muškát moravský 2022

Jediné mladé víno ze Sonberku, tradičně ultra-suché. Letos poprvé pod šroubovacím uzávěrem, ze tří různě starých částí vinohradu.
Číst více
13.10.2022

Jak se dělá bistro v Brně

V novém dílu podcastu Mezi řádky si povídáme s Milanem Bukovským, zakladatelem a majitelem oblíbeného brněnského bistra a cocktailového baru Atelier.
Číst více
11.10.2022

Sonberská Pálava opět vysoko na bedně

V suché, sladké i slámové verzi - Prague Wine Trophy ocenila sonberské Pálavy i botrytický Tramín.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail