07.10.2021

Prague Wine Trophy 2021: Sonberk je rieslingový, umí citlivě pracovat s dubem a Pálavu má nejlepší na trhu

Zatímco prázdniny byly na Sonberku ve znamení koncertů a následně babího léta s počátkem vinobraní, u Prahy vrcholila poslední tři kola největší domácí vinařské soutěže Prague Wine Trophy, která je pro české a moravské vinaře důležitá zejména z pohledu srovnání kvality tuzemských a dovozových vín.


Riesling - král bílých vín ze Sonberku


92 bodů pro Riesling 2017 VOC (vyprodáno, děkujeme!), 91 bodů pro Riesling 2019 VOC a hlavně 94 bodů pro náš Riesling 2015 zrálo v sudu, netradiční novinku, kterou jsme letos poslali na trh teprve podruhé v historii Sonberku.

„Už když jsme ho lahvovali a ochutnávali, tak jsme z něj cítili velký potenciál. On navíc na lahvi krásně nazrává a roste, takže jsme tušili, že to bude velikán, a jsme rádi, že to vidí stejně i porotci Prague Wine Trophy,“ těší Dášu Fialovou, naši marketingovou a obchodní ředitelku. Nezastírá, že i se someliérem Davidem Pavlíčkem si nové víno hodně oblíbili a mají radost, že to hodnotitelé soutěže vidí stejně.  

Není to totiž automatické. V kategorii ryzlinků rýnských se sešla největší konkurence dosavadní soutěže, přechutnávalo se 192 vzorků z Česka i zahraničí (v poměru zhruba půl na půl) a naše nakonec 94 bodové víno mezi nimi trošku vyčnívalo. „Je neobvyklý. Zatímco Chardonnay na sudu už je čím dál častější i na Moravě, Riesling ještě zdaleka ne. Když už se s ním takto pracuje, musí to být s citem, a výsledek si musí svého milovníka najít,“ dovysvětluje Dáša. V Praze se to evidentně povedlo. Kdo by se chtěl do této skupiny přidat, ten by ovšem měl vědět, že novinky máme posledních 200 lahví.


Bílá cuvée na dubovém sudu


Při dubových sudech ještě chvíli zůstaneme. V závěrečném 4. kole soutěže vyzdvihla porota hned tři bílá cuvée ze Sonberku, při zrodu kterých hrál důležitou roli dubový sud – v našem případě originální francouzský typu barrique, ať už nový anebo starší.  

Nejvyšší bodové hodnocení (91 b, Prague Premium Gold) získalo víno Chardonnay & Rulandské šedé 2017 z řady Velký Sonberk školené v nových, středně vypálených sudech z bednářství François Frères. Elegantní směs 60% Chardonnay a 40% Rulandské šedé s minimem zbytkového cukru (0,1 g/l) okouzlí hřejivým projevem dřeva a vanilky ve vůni i chuti.

V těsném závěsu se ziskem 90 bodů skončily oba ročníky vína Sémillon/Sauvignon 20162017.

„Jsou to vína krásná, subtilní, meditativní. Semiaromatický Sémillon se dokonale snoubí s aromatickým Sauvignonem, kterého keře na Sonberku rostou již od 80. let. Projev neutrálního dubového sudu podtrhuje decentní, harmonický charakter vína," popisuje nuance neobvyklé směsi Dáša Fialová.


Pálava, která vévodí všemu


A nyní se dostáváme k vyvrcholení a pointě celého závěrečného kola soutěže Prague Wine Trophy, kterou je, alespoň ze sonberského pohledu, hodnocení odrůdy Pálava. Letošní závěr Prague Wine Trophy je totiž obrovskou poctou sonberským Pálavám všeho druhu - od suché přes botrytickou až po slámovou.

Nejvyšší medaili Prague Wine Champion a 91 bodů– tedy hodnocení nejlepší Pálava na českém trhu - získala suchá Pálava 2019 VOC s vyrovnaným poměrem cukrů a kyselin tzv. "6 na 6".

„Je to víno, které umí zaujmout doma i ve světě. Poprvé jsme suchou Pálavu vyrobili z ročníku 2011 a od té doby se suchého "střihu" držíme. Neodolatelná odrůdová aromatika v kombinaci s opulentní, doslova nekonečnou chutí je něco, co je dobře čitelné pro domácí i zahraniční konzumenty, potažmo hodnotitele," pochvaluje si Fialová.

Pouze o bod méně získala Pálava 2020 VOC, která bude nástupkyní ročníku 2019 již brzy.

Sonberk ovšem nesklame ani milovníky tradičně sladkého projevu odrůdy Pálava - v kategorii přírodně sladkých a fortifikovaných vín bodovaly hned tři sladké Pálavy ze Sonberku. Nejvýše (95 b) byla hodnocená Pálava 2018 slámové víno, 93 bodů získala slámová Pálava 2020 (připravujeme do prodeje) a 89 bodů získala jediná botrytická Pálava na českém trhu - Pálava 2019 Noble Rot, aktuálně dostupná také ve verzi magnum.

„Pálava nám opět ukazuje, že navzdory lokálnímu původu může být vínem, které obstojí v mezinárodní konkurenci. Při správné práci již ve vinici si dovede uchovat skvělou kyselinu. V kombinaci s typicky odrůdovou aromatikou se pak jedná o opojný koktejl všech smyslů, se kterým se dobře pracuje i v gastronomii. Uplatnění najde při snoubení od paštik přes nepálivou asijskou kuchyni až po dezerty, je úžasně flexibilní," vysvětluje úspěch a možnosti Pálavy Dáša Fialová.

Kompletní výsledky najdete na www.praguewinetrophy.cz


Další aktuality
30.11.2021

Náhrada za váš zrušený vánoční večírek

Známe čtyři způsoby, jak v době restrikcí poděkovat kolegům a nepřipravit se o potěšení a dobrou zábavu.
Zjistit více
16.11.2021

Hollywoodský ročník

Sonberský vinohradník Roman Slouk hodnotí ročník 2021. Co všechno se letos dělo ve vinicích a proč by to byl dobrý materiál pro Ridleyho Scotta a Davida Finchera?
Číst více
01.11.2021

Úspěch s příchutí hvězdiček Michelin: Sonberk ve Francii

Jak jsme se dostali do pařížské L'Arpège hodnocené 3* Michelin? Která sonberská vína chutnají Francouzům a kde všude je můžete potkat?
Číst více
11.10.2021

Nový díl podcastu představuje reproduktory na víno

Do světa vinného skla a zákonitostí jeho výběru nás zavedl ambasador značky Riedel Jan Ustohal
Číst více
02.09.2021

Podcast Mezi řádky představuje nového šéfa Svazu vinařů Martina Chlada

Mluví o cestě za českým „vinařským Naganem“ i o tom, že kdo chce vést, nemůže být sám vinařem
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail