07.10.2021

Prague Wine Trophy 2021: Sonberk je rieslingový, umí citlivě pracovat s dubem a Pálavu má nejlepší na trhu

Zatímco prázdniny byly na Sonberku ve znamení koncertů a následně babího léta s počátkem vinobraní, u Prahy vrcholila poslední tři kola největší domácí vinařské soutěže Prague Wine Trophy, která je pro české a moravské vinaře důležitá zejména z pohledu srovnání kvality tuzemských a dovozových vín.


Riesling - král bílých vín ze Sonberku


92 bodů pro Riesling 2017 VOC (vyprodáno, děkujeme!), 91 bodů pro Riesling 2019 VOC a hlavně 94 bodů pro náš Riesling 2015 zrálo v sudu, netradiční novinku, kterou jsme letos poslali na trh teprve podruhé v historii Sonberku.

„Už když jsme ho lahvovali a ochutnávali, tak jsme z něj cítili velký potenciál. On navíc na lahvi krásně nazrává a roste, takže jsme tušili, že to bude velikán, a jsme rádi, že to vidí stejně i porotci Prague Wine Trophy,“ těší Dášu Fialovou, naši marketingovou a obchodní ředitelku. Nezastírá, že i se someliérem Davidem Pavlíčkem si nové víno hodně oblíbili a mají radost, že to hodnotitelé soutěže vidí stejně.  

Není to totiž automatické. V kategorii ryzlinků rýnských se sešla největší konkurence dosavadní soutěže, přechutnávalo se 192 vzorků z Česka i zahraničí (v poměru zhruba půl na půl) a naše nakonec 94 bodové víno mezi nimi trošku vyčnívalo. „Je neobvyklý. Zatímco Chardonnay na sudu už je čím dál častější i na Moravě, Riesling ještě zdaleka ne. Když už se s ním takto pracuje, musí to být s citem, a výsledek si musí svého milovníka najít,“ dovysvětluje Dáša. V Praze se to evidentně povedlo. Kdo by se chtěl do této skupiny přidat, ten by ovšem měl vědět, že novinky máme posledních 200 lahví.


Bílá cuvée na dubovém sudu


Při dubových sudech ještě chvíli zůstaneme. V závěrečném 4. kole soutěže vyzdvihla porota hned tři bílá cuvée ze Sonberku, při zrodu kterých hrál důležitou roli dubový sud – v našem případě originální francouzský typu barrique, ať už nový anebo starší.  

Nejvyšší bodové hodnocení (91 b, Prague Premium Gold) získalo víno Chardonnay & Rulandské šedé 2017 z řady Velký Sonberk školené v nových, středně vypálených sudech z bednářství François Frères. Elegantní směs 60% Chardonnay a 40% Rulandské šedé s minimem zbytkového cukru (0,1 g/l) okouzlí hřejivým projevem dřeva a vanilky ve vůni i chuti.

V těsném závěsu se ziskem 90 bodů skončily oba ročníky vína Sémillon/Sauvignon 20162017.

„Jsou to vína krásná, subtilní, meditativní. Semiaromatický Sémillon se dokonale snoubí s aromatickým Sauvignonem, kterého keře na Sonberku rostou již od 80. let. Projev neutrálního dubového sudu podtrhuje decentní, harmonický charakter vína," popisuje nuance neobvyklé směsi Dáša Fialová.


Pálava, která vévodí všemu


A nyní se dostáváme k vyvrcholení a pointě celého závěrečného kola soutěže Prague Wine Trophy, kterou je, alespoň ze sonberského pohledu, hodnocení odrůdy Pálava. Letošní závěr Prague Wine Trophy je totiž obrovskou poctou sonberským Pálavám všeho druhu - od suché přes botrytickou až po slámovou.

Nejvyšší medaili Prague Wine Champion a 91 bodů– tedy hodnocení nejlepší Pálava na českém trhu - získala suchá Pálava 2019 VOC s vyrovnaným poměrem cukrů a kyselin tzv. "6 na 6".

„Je to víno, které umí zaujmout doma i ve světě. Poprvé jsme suchou Pálavu vyrobili z ročníku 2011 a od té doby se suchého "střihu" držíme. Neodolatelná odrůdová aromatika v kombinaci s opulentní, doslova nekonečnou chutí je něco, co je dobře čitelné pro domácí i zahraniční konzumenty, potažmo hodnotitele," pochvaluje si Fialová.

Pouze o bod méně získala Pálava 2020 VOC, která bude nástupkyní ročníku 2019 již brzy.

Sonberk ovšem nesklame ani milovníky tradičně sladkého projevu odrůdy Pálava - v kategorii přírodně sladkých a fortifikovaných vín bodovaly hned tři sladké Pálavy ze Sonberku. Nejvýše (95 b) byla hodnocená Pálava 2018 slámové víno, 93 bodů získala slámová Pálava 2020 (připravujeme do prodeje) a 89 bodů získala jediná botrytická Pálava na českém trhu - Pálava 2019 Noble Rot, aktuálně dostupná také ve verzi magnum.

„Pálava nám opět ukazuje, že navzdory lokálnímu původu může být vínem, které obstojí v mezinárodní konkurenci. Při správné práci již ve vinici si dovede uchovat skvělou kyselinu. V kombinaci s typicky odrůdovou aromatikou se pak jedná o opojný koktejl všech smyslů, se kterým se dobře pracuje i v gastronomii. Uplatnění najde při snoubení od paštik přes nepálivou asijskou kuchyni až po dezerty, je úžasně flexibilní," vysvětluje úspěch a možnosti Pálavy Dáša Fialová.

Kompletní výsledky najdete na www.praguewinetrophy.cz


Další aktuality
20.03.2024

Přivítejme PinkGris do naší sonberské rodiny

Poznejte naši růžovou novinku, kterou jsme pro vás připravili v limitované edici a která je tak trochu speciální. V čem? Pojďme to společně odhalit.
Zjistěte více
14.03.2024

#26 Co nás v nejbližší době čeká a nemine

V nejnovějším díle podcastu Mezi řádky si Dominika s Liborem vzali na paškál třaskavé téma spotřební daně, ale nakousli i aktuální jarní program a probrali také pohodovou atmosféru letních koncertů.
Zjistěte více
20.02.2024

Jarní program na Sonberku

Na Sonberku začíná nová sezóna s nabitým programem. Srdečně vás zveme vychutnat si pohodu a příjemné (ne)vinné zážitky v jarním čase.
Zjistěte více
09.02.2024

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
25.01.2024

#25 O tom, jak se přední sommelieři ČR stali členy Sonberku

V novém díle podcastu jsme si povídali s Jakubem Vlčkem a Janem Macalem. Společně se od roku 2024 přidali do našeho sonberského týmu. Poslechněte si milé povídání a poznejte blíže dva obchodníky vinařství.
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail