Zatímco prázdniny byly na Sonberku ve znamení koncertů a následně babího léta s počátkem vinobraní, u Prahy vrcholila poslední tři kola největší domácí vinařské soutěže Prague Wine Trophy, která je pro české a moravské vinaře důležitá zejména z pohledu srovnání kvality tuzemských a dovozových vín.
92 bodů pro Riesling 2017 VOC (vyprodáno, děkujeme!), 91 bodů pro Riesling 2019 VOC a hlavně 94 bodů pro náš Riesling 2015 zrálo v sudu, netradiční novinku, kterou jsme letos poslali na trh teprve podruhé v historii Sonberku.
„Už když jsme ho lahvovali a ochutnávali, tak jsme z něj cítili velký potenciál. On navíc na lahvi krásně nazrává a roste, takže jsme tušili, že to bude velikán, a jsme rádi, že to vidí stejně i porotci Prague Wine Trophy,“ těší Dášu Fialovou, naši marketingovou a obchodní ředitelku. Nezastírá, že i se someliérem Davidem Pavlíčkem si nové víno hodně oblíbili a mají radost, že to hodnotitelé soutěže vidí stejně.
Není to totiž automatické. V kategorii ryzlinků rýnských se sešla největší konkurence dosavadní soutěže, přechutnávalo se 192 vzorků z Česka i zahraničí (v poměru zhruba půl na půl) a naše nakonec 94 bodové víno mezi nimi trošku vyčnívalo. „Je neobvyklý. Zatímco Chardonnay na sudu už je čím dál častější i na Moravě, Riesling ještě zdaleka ne. Když už se s ním takto pracuje, musí to být s citem, a výsledek si musí svého milovníka najít,“ dovysvětluje Dáša. V Praze se to evidentně povedlo. Kdo by se chtěl do této skupiny přidat, ten by ovšem měl vědět, že novinky máme posledních 200 lahví.
Při dubových sudech ještě chvíli zůstaneme. V závěrečném 4. kole soutěže vyzdvihla porota hned tři bílá cuvée ze Sonberku, při zrodu kterých hrál důležitou roli dubový sud – v našem případě originální francouzský typu barrique, ať už nový anebo starší.
Nejvyšší bodové hodnocení (91 b, Prague Premium Gold) získalo víno Chardonnay & Rulandské šedé 2017 z řady Velký Sonberk školené v nových, středně vypálených sudech z bednářství François Frères. Elegantní směs 60% Chardonnay a 40% Rulandské šedé s minimem zbytkového cukru (0,1 g/l) okouzlí hřejivým projevem dřeva a vanilky ve vůni i chuti.
V těsném závěsu se ziskem 90 bodů skončily oba ročníky vína Sémillon/Sauvignon 2016 a 2017.
„Jsou to vína krásná, subtilní, meditativní. Semiaromatický Sémillon se dokonale snoubí s aromatickým Sauvignonem, kterého keře na Sonberku rostou již od 80. let. Projev neutrálního dubového sudu podtrhuje decentní, harmonický charakter vína," popisuje nuance neobvyklé směsi Dáša Fialová.
A nyní se dostáváme k vyvrcholení a pointě celého závěrečného kola soutěže Prague Wine Trophy, kterou je, alespoň ze sonberského pohledu, hodnocení odrůdy Pálava. Letošní závěr Prague Wine Trophy je totiž obrovskou poctou sonberským Pálavám všeho druhu - od suché přes botrytickou až po slámovou.
Nejvyšší medaili Prague Wine Champion a 91 bodů– tedy hodnocení nejlepší Pálava na českém trhu - získala suchá Pálava 2019 VOC s vyrovnaným poměrem cukrů a kyselin tzv. "6 na 6".
„Je to víno, které umí zaujmout doma i ve světě. Poprvé jsme suchou Pálavu vyrobili z ročníku 2011 a od té doby se suchého "střihu" držíme. Neodolatelná odrůdová aromatika v kombinaci s opulentní, doslova nekonečnou chutí je něco, co je dobře čitelné pro domácí i zahraniční konzumenty, potažmo hodnotitele," pochvaluje si Fialová.
Pouze o bod méně získala Pálava 2020 VOC, která bude nástupkyní ročníku 2019 již brzy.
Sonberk ovšem nesklame ani milovníky tradičně sladkého projevu odrůdy Pálava - v kategorii přírodně sladkých a fortifikovaných vín bodovaly hned tři sladké Pálavy ze Sonberku. Nejvýše (95 b) byla hodnocená Pálava 2018 slámové víno, 93 bodů získala slámová Pálava 2020 (připravujeme do prodeje) a 89 bodů získala jediná botrytická Pálava na českém trhu - Pálava 2019 Noble Rot, aktuálně dostupná také ve verzi magnum.
„Pálava nám opět ukazuje, že navzdory lokálnímu původu může být vínem, které obstojí v mezinárodní konkurenci. Při správné práci již ve vinici si dovede uchovat skvělou kyselinu. V kombinaci s typicky odrůdovou aromatikou se pak jedná o opojný koktejl všech smyslů, se kterým se dobře pracuje i v gastronomii. Uplatnění najde při snoubení od paštik přes nepálivou asijskou kuchyni až po dezerty, je úžasně flexibilní," vysvětluje úspěch a možnosti Pálavy Dáša Fialová.
Kompletní výsledky najdete na www.praguewinetrophy.cz
Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.
Navštivte násRegistrujte se a získejte tak nejen 10 % slevu na nákup vín. Pošleme vám jednou měsíčně novinky od nás, upozorníme na mizející lahve, ocenění a nabídneme i šestispřeží - sady vín za přátelštější cenu. A taky se dostanete do neveřejné nabídky vín, kam dáváme novinky před oficiálním zahájením prodeje anebo limitované kousky z našeho archivu.
Více o klubu