09.09.2022

O špačcích na Sonberku

Za těch téměř dvacet let, co na Sonberku hospodaříme, víme o špačcích svoje. Ve vinici se objevují celoročně a většinu času nijak neškodí. Nenachází totiž nic, co by je zajímalo. Situace se mění na podzim, kdy se do jejich hledáčku dostanou dozrávající hrozny a začíná přetahovaná.

V letech, kdy jsou kolem vinice rozsáhlá kukuřičná pole, taháme za kratší konec. Špačci se totiž živí také kukuřicí, a ta je přitahuje jako magnet. Nejkritičtější situace nastává obvykle začátkem října, kdy se na Moravě objevují špačci táhnoucí ze severu Evropy, v tu dobu jsou až agresivní.

Na Sonberku špačky nikdy nezabíjíme - mrtvý špaček nemá pro člověka žádný užitek. Naším cílem je ochránit úrodu tak, že špačky odplašíme. Způsobů plašení je spousta - od malé ultrazvukové píšťalky přes přítomnost sokolníka ve vinici, až po kamerové hlídání řízené umělou inteligencí. Poslední zmíněnou metodu u nás loni testovali vědci z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT.

Každý ze způsobů plašení je jinak účinný v závislosti od rozlohy vinice a členitosti terénu a má jiné pořizovací náklady. My na Sonberku každým rokem používáme plynová děla, tedy jednoduchou soustavu tlakové lahve s časovačem, která v pravidelných intervalech plaší hlukem. To by ovšem nebyla příroda, aby na lidské vychytávky nevyzrála! Moravští špačci jsou na rány plynových děl zvyklí a nechtějí se nechat rušit. Proto jsme na Sonberku zavedli institut sezonního hlídače, který hejna plaší výstřely plynovou pistolí do vzduchu. Tyto dvě metody někdy doplňujeme maketou letícího dravce. Sítě nepoužíváme z ekonomických důvodů - zasíťovat čtyřicet hektarů vinice se zkrátka nevyplatí.

A čím nás letos špačci překvapili?Vlivem letošního sucha se objevili dřív a snažili se zahnat žízeň šťávou z hroznů. Je to neobvyklé, protože nezralé hrozny je běžně nezajímají. S příchodem dešťů koncem léta se špačci stáhli a v prvních dvou zářijových týdnech se objevují minimálně. Z části je to způsobené i tím, že na polích pod Sonberkem je minimum kukuřice,“ hodnotí aktuální situaci náš vinohradník Roman Slouk.


Další aktuality
24.01.2023

Uvádíme nový Ryzlink rýnský MITRBERK

Jak chutná víno z hroznů naší mladé vinice? 
Číst více
09.01.2023

Zimní řez je letos šetřící

Ročník 2023 začínáme jako obvykle po Novém roce řezem révy. Co je letos jinak a proč?
Číst více
22.12.2022

Rok 2022 s vámi, ve víně…

Jaký byl rok 2022 u nás, na Sonberku? Co se povedlo a na co budeme ještě dlouho vzpomínat?
Číst více
08.12.2022

Proč by vinaři měli jezdit na punkové festivaly

V novém, již 17. dílu sonberského podcastu Mezi řádky si povídáme se specialistkou na komunikaci Martinou Fojtů o vinařském marketingu.
Číst více
08.12.2022

Vánoční otevírací doba a podmínky expedice

Stavte se u nás ve vinařství anebo objednejte e-shopem včas. Všechny detaily pro Vánoce 2022 na jedno kliknutí.
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail