09.09.2022

O špačcích na Sonberku

Za těch téměř dvacet let, co na Sonberku hospodaříme, víme o špačcích svoje. Ve vinici se objevují celoročně a většinu času nijak neškodí. Nenachází totiž nic, co by je zajímalo. Situace se mění na podzim, kdy se do jejich hledáčku dostanou dozrávající hrozny a začíná přetahovaná.

V letech, kdy jsou kolem vinice rozsáhlá kukuřičná pole, taháme za kratší konec. Špačci se totiž živí také kukuřicí, a ta je přitahuje jako magnet. Nejkritičtější situace nastává obvykle začátkem října, kdy se na Moravě objevují špačci táhnoucí ze severu Evropy, v tu dobu jsou až agresivní.

Na Sonberku špačky nikdy nezabíjíme - mrtvý špaček nemá pro člověka žádný užitek. Naším cílem je ochránit úrodu tak, že špačky odplašíme. Způsobů plašení je spousta - od malé ultrazvukové píšťalky přes přítomnost sokolníka ve vinici, až po kamerové hlídání řízené umělou inteligencí. Poslední zmíněnou metodu u nás loni testovali vědci z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT.

Každý ze způsobů plašení je jinak účinný v závislosti od rozlohy vinice a členitosti terénu a má jiné pořizovací náklady. My na Sonberku každým rokem používáme plynová děla, tedy jednoduchou soustavu tlakové lahve s časovačem, která v pravidelných intervalech plaší hlukem. To by ovšem nebyla příroda, aby na lidské vychytávky nevyzrála! Moravští špačci jsou na rány plynových děl zvyklí a nechtějí se nechat rušit. Proto jsme na Sonberku zavedli institut sezonního hlídače, který hejna plaší výstřely plynovou pistolí do vzduchu. Tyto dvě metody někdy doplňujeme maketou letícího dravce. Sítě nepoužíváme z ekonomických důvodů - zasíťovat čtyřicet hektarů vinice se zkrátka nevyplatí.

A čím nás letos špačci překvapili?Vlivem letošního sucha se objevili dřív a snažili se zahnat žízeň šťávou z hroznů. Je to neobvyklé, protože nezralé hrozny je běžně nezajímají. S příchodem dešťů koncem léta se špačci stáhli a v prvních dvou zářijových týdnech se objevují minimálně. Z části je to způsobené i tím, že na polích pod Sonberkem je minimum kukuřice,“ hodnotí aktuální situaci náš vinohradník Roman Slouk.


Další aktuality
20.03.2024

Přivítejme PinkGris do naší sonberské rodiny

Poznejte naši růžovou novinku, kterou jsme pro vás připravili v limitované edici a která je tak trochu speciální. V čem? Pojďme to společně odhalit.
Zjistěte více
14.03.2024

#26 Co nás v nejbližší době čeká a nemine

V nejnovějším díle podcastu Mezi řádky si Dominika s Liborem vzali na paškál třaskavé téma spotřební daně, ale nakousli i aktuální jarní program a probrali také pohodovou atmosféru letních koncertů.
Zjistěte více
20.02.2024

Jarní program na Sonberku

Na Sonberku začíná nová sezóna s nabitým programem. Srdečně vás zveme vychutnat si pohodu a příjemné (ne)vinné zážitky v jarním čase.
Zjistěte více
09.02.2024

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
25.01.2024

#25 O tom, jak se přední sommelieři ČR stali členy Sonberku

V novém díle podcastu jsme si povídali s Jakubem Vlčkem a Janem Macalem. Společně se od roku 2024 přidali do našeho sonberského týmu. Poslechněte si milé povídání a poznejte blíže dva obchodníky vinařství.
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail