Dost pravděpodobně s tím máte zkušenost z domácích zahrad. Nebo i z jiných prací. Když se věci udělají hned na začátku pořádně, daleko lépe se pak na všechno navazuje a výsledky tomu odpovídají. My se tím snažíme řídit ve vinohradu. Od zimního řezu, po vázání až třeba současné okopávání vinohradu a řez Merlotu. Minimálně to prvně jmenované se nám totiž bude v dobrém slova smyslu vracet po celý rok.
Přístupy k vinohradu jsou různé. Někdo má mezi řádky jen pás půdy bez vegetace, my už se léta kloníme k různě hustým lučním porostům. Starají se o diverzitu a vysychají pomaleji než tmavá půda, která přitahuje slunce. Kde ale luční kvítí nemá co dělat, to je nejbližší okolí jednotlivých hlav révy. „K nim žádná tráva ani plevel nesmí, ubíraly by později hroznům světlo i prostor. Navíc je to nehezké vizuálně a člověk by musel později hrozny hledat mezi plevelem,“ upozorňuje náš vinohradník Roman Slouk.
Všechno to je důvod, proč teď jeho pomocníci za pomoci mechanizace okopávají hlavně v nejstarší části vinohradu jednu hlavu za druhou. Čím víc se totiž kope, tím méně se musí použít herbicidů, kterých se na Sonberku snažíme co nejvíc vyvarovat. A kopat se v tomto období musí tím spíš, že přímo k hlavám se těžko dostává s jakoukoliv žací technikou.
Letošní vývoj vinohradu je zatím o něco pozdější, než jak jsme si zvykli v minulých letech, ale podle Romana možná tím normálnější. „Říká se, že březen, za kamna vlezem, duben, ještě tam budem, a po letech je to pravda,“ povídá Roman, který už má za sebou i řez poslední sonberské odrůdy, Merlotu.
Tradičně se řez dělá později, ale díky dobrým podmínkám se na něj letos mohlo dostat o něco dřív. S Merlotem je to věda. Pěstujeme ho takzvaně na hlavu, níž než jiné odrůdy, takže kdybychom ho stříhali stejně jako ostatní, spodní očka už by dnes byla narašená na tři až pět centimetrů. Při současných ránech ještě leckdy minusových teplotách by tak mohly omrznout. Bez řezu doteď rašila jenom nejvyšší očka na letorostech. Po něm budou rašit očka u země, což je dobře, protože než se tak stane, pominou mrazíky. „Snažíme se tak přelstít přírodu,“ říká Roman. Jestli se mu to povedlo, si povíme příště.
Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.
Navštivte násRegistrujte se a získejte tak nejen 10 % slevu na nákup vín. Pošleme vám jednou měsíčně novinky od nás, upozorníme na mizející lahve, ocenění a nabídneme i šestispřeží - sady vín za přátelštější cenu. A taky se dostanete do neveřejné nabídky vín, kam dáváme novinky před oficiálním zahájením prodeje anebo limitované kousky z našeho archivu.
Více o klubu