16.11.2021

Hollywoodský ročník

Jaký byl ročník 2021? Na hodnocení vína je zatím brzy, teprve před pár dny jsme dokončili vinobraní. Rádi vám ale otázku zodpovíme z pohledu našeho vinohradníka Romana Slouka.

V první řadě bychom si měli říct, že po předchozích mimořádně teplých a suchých letech jsme konečně měli ročník, ve kterém nás netrápil nedostatek srážek. Réva si tak rostla a bujela jako v bavlnce,“ vysvětluje Roman hlavní přednost letošního ročníku. Podmínky byly dobré i pro nejmladší část sonberské vinice vysazené na sklonku roku 2019, kde rostliny ještě nemají dostatečně hluboké kořeny na to, aby si ze sprašového podloží vysály dostatek vody tak, jak to umí starší keře, a delší období sucha jim nesvědčí.


Ročník zvláštních úkazů


Již zimní řez révy narušila velice zvláštní událost - ledovka, která pokryla souvislou vrstvou ledu réví určené k ořezání. „Nedá se do toho ani střihnout, je to zkrátka led, ze kterého pak stříká voda. Člověk je hned mokrý, cítí se, jako by chytal krápníky, což při minusových hodnotách teploty venku zkrátka nejde,“ popsal Roman únorové dění. Nicméně i když jsme se na Sonberku dostali se zimním řezem do mírného skluzu, ničemu to nevadilo, protože jaro letos se svým příchodem otálelo.

Počasí letos na jaře bylo nezvykle chladné, v důsledku čeho došlo i k pozdějšímu začátku vegetativního období. Slzení i rašení se oproti průměru opozdilo přibližně o dva týdny. Pak už to šlo lépe - jakmile se oteplilo, réva se probudila a snažila se dohnat zameškané a díky vysokému srážkovému úhrnu se jí to dařilo zejména v letních měsících.

Zelené práce se najednou rozjely na vysoké obrátky - zastrkování výhonků do drátěnky, vylamování zálistků, čištění kmínků - to vše bylo potřeba vykonávat téměř pořád – a ručně. Roman měl letos nelehkou práci: hlídat nejenom stav a kondici révy, ale také dostatečný přísun sezonních pracovníků, kteří by o révu pečovali. Kdo ovšem sonberský areál navštívil, ten ví, že Roman vše zvládnul na víc než výbornou.


A když to vypadalo nejhůř, tak…


Po upršeném červenci a srpnu, kdy jsme s obavami sledovali každý mráček na obloze, jsme najednou - vkročili do nádherného babího léta. V půdě bylo dost vlhkosti, dny byly krásně slunečné a naše odrůdová skladba - od Muškátu moravského až po Merlot najednou začala nabírat tu správnou cukernatost.

Vinobraní jsme letos zahájili v úterý 14. září odrůdou Muškát moravský (výsledek ZDE), pokračovali jsme sběrem Sauvignonu a Chardonnay, následovalo Rulandské šedé a Tramín, poté Pálava, a finišovalo se jako obvykle sběrem odrůd Merlot a Ryzlink rýnský. Hrozny byly letos zdravé, optimálně zralé a měly o malinko vyšší kyselinu. Výnos byl lehce nadprůměrný. Vinobraní jsme ukončili v pondělí 1. listopadu sběrem bobulí výběrové Pálavy s vysokou cukernatostí.


Na co určitě nezapomeneme


Dalo by se říct, že letošní ročník byl na Sonberku ideální. Ale měli jsme taky velké štěstí. Nedotklo se nás totiž nic z toho, co se dělo v Evropě a ve světě. Vyhnuly se nám květnové mrazy, které ve Francii způsobily propad výnosu v desítkách procent. Vyhnuly se nám také kroupy, které ve velkém padaly nejen v Evropě, ale i v Česku. Vyhnuly se nám záplavy, které si v červenci v Německu vyžádaly 180 obětí a poničili desítky vinařství v údolí řeky Ahr. Vyhnuly se nám letní požáry. Dokonce se nám vyhnulo i červnové tornádo. Tento rok byl zkrátka pro vinaře jak z hollywoodského akčního filmu,“ uzavírá hodnocení ročníku 2021 Roman Slouk.



Další aktuality
30.11.2021

Náhrada za váš zrušený vánoční večírek

Známe čtyři způsoby, jak v době restrikcí poděkovat kolegům a nepřipravit se o potěšení a dobrou zábavu.
Zjistit více
01.11.2021

Úspěch s příchutí hvězdiček Michelin: Sonberk ve Francii

Jak jsme se dostali do pařížské L'Arpège hodnocené 3* Michelin? Která sonberská vína chutnají Francouzům a kde všude je můžete potkat?
Číst více
11.10.2021

Nový díl podcastu představuje reproduktory na víno

Do světa vinného skla a zákonitostí jeho výběru nás zavedl ambasador značky Riedel Jan Ustohal
Číst více
07.10.2021

Prague Wine Trophy 2021: Sonberk je rieslingový, umí citlivě pracovat s dubem a Pálavu má nejlepší na trhu

Hodnotitelé náročné soutěže vyzvedli suché Rieslingy a bílá cuvée; nejvíc se líbily Pálavy
Číst více
02.09.2021

Podcast Mezi řádky představuje nového šéfa Svazu vinařů Martina Chlada

Mluví o cestě za českým „vinařským Naganem“ i o tom, že kdo chce vést, nemůže být sám vinařem
Číst více
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail