20.03.2024

Přivítejme PinkGris do naší sonberské rodiny

Tři, dva, jedna - je to tady! Na Sonberku máme růžovku a né tak ledajakou. Naprosto výjimečnou a speciální.

Naposledy jsme na Sonberku popíjeli skvělé růžové víno z Merlotu v ročníku 2013 a po více jak 10 letech vám hrdě představujeme naši novou atraktivní růžovou novinku PinkGris, která ovšem vznikla z Rulandského šedého. Nevěříte? Přesvědčíme vás. :)

Určitě vás zajímá, jak se z bílých hroznů stalo růžové víno? „Rulandské šedé sice patří mezi bílé odrůdy, ale má růžovou slupku, takže vznikne krásný růžový mošt. V severní Itálii býval tento postup běžný a my se tak trochu vracíme ke starým osvědčeným postupům,” říká tvůrce PinkGris, náš sklepmistr, Olda Drápal.

Pojďme na to od začátku. Vinice, ze které náš růžový zázrak pochází, byla vysazena v roce 2004, je to 100% Rulandské šedé, klon R6, který pochází ze severní Itálie. Po veškeré péči našeho vinohradníka Romana Slouka následoval ruční sběr, selekce hroznů, jejich odstopkování a pak hrozny putovaly přímo gravitačně do lisu.

A jak to bylo dál? Macerace rmutu trvala 14 hodin, následné lisování dvě hodiny. A potom už to šlo rychle. Odkalení sedimentací, zakvašení kmenem kvasinek pro výrobu růžových vín a následné kvašení a zrání v nerezových tancích.

Na začátku března pak proběhlo lahvování do čirých lahví se šroubovacím uzávěrem a zbrusu novou etiketou a vzniklo tak skvělé suché růžové víno na celoroční popíjení.

A jak to bylo s názvem PinkGris? „Chtěli jsme, aby název odrážel vše, co víno obsahuje, růžovou barvu (pink) a to, že je vyrobené z Rulandského šedého, tedy Pinot Gris a vyšlo nám tak perfektní spojení PinkGris,” vysvětluje Olda.

K čemu bude naše růžovka pasovat? „Velmi dobře se bude doplňovat s letními saláty, grilovaným lososem a dalšími tučnějšími rybami, ale také k italské klasice jako je pizza, těstoviny nebo tvrdé sýry,” říká David Pavlíček, ředitel vinařství.

Ideálně podávat chlazené, stejně jako bílé víno a nejlepší bude vypít ho tak do 2 let od lahvování,” dodává Olda.

A protože je růžový i náš jarní program, kde jinde a kdy jindy bude ta nejlepší příležitost ochutnat náš růžový poklad než přímo u nás?

Můžete začít již předposlední březnový víkend na Slavnostech mandloní nebo můžete zavítat 20. dubna na náš Růžový brunch, kde budeme společně s naším sommelierem Honzou Macalem představovat první vína z ročníku 2023 a PinkGris bude pochopitelně hrát prim!

Již nyní ho můžete objednávat na našem e-shopu nebo si přijít pro lahvinku osobně.

Tak ať vám chutná stejně jako nám!


Další aktuality
30.04.2024

#27 Riesling kam se podíváš

27. epizodu našeho podcastu jsme věnovali rieslingům. V novém moderátorském složení Libora a Anety jsme vyzpovídali ty nejpovolanější ze Sonbreku. Zajímá vás, proč spojení Sonberk a riesling tak dobře funguje? Poslechněte si aktuální díl. 
Zjistěte více
14.03.2024

#26 Co nás v nejbližší době čeká a nemine

V nejnovějším díle podcastu Mezi řádky si Dominika s Liborem vzali na paškál třaskavé téma spotřební daně, ale nakousli i aktuální jarní program a probrali také pohodovou atmosféru letních koncertů.
Zjistěte více
20.02.2024

Jarní program na Sonberku

Na Sonberku začíná nová sezóna s nabitým programem. Srdečně vás zveme vychutnat si pohodu a příjemné (ne)vinné zážitky v jarním čase.
Zjistěte více
09.02.2024

Hledáme brigádníky 18+

Nabízíme brigádu s tím nejkrásnějším výhledem. Práce na vinotéce, firemních degustacích či letních koncertech. Flexibilní směny, přívětiví kolegové, smysluplná práce, milí zákazníci.
Číst více
25.01.2024

#25 O tom, jak se přední sommelieři ČR stali členy Sonberku

V novém díle podcastu jsme si povídali s Jakubem Vlčkem a Janem Macalem. Společně se od roku 2024 přidali do našeho sonberského týmu. Poslechněte si milé povídání a poznejte blíže dva obchodníky vinařství.
Co dál?

Přijeďte na skleničku

Chtěli byste toto celé vidět a zažít? Těšíme se na vás na Sonberku.

Navštivte nás
Řekněte nám vaše jméno a e-mail